Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι στη Wall με ”οδηγούς” τις MBIA και Ambac

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε η αμερικανική αγορά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αντλώντας ώθηση από την απόφαση της Standard & Poor’s να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις ΑΑΑ για τις εταιρίες ασφάλισης ομολόγων MBIA και Ambac. Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσε η αμερικανική αγορά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αντλώντας ώθηση από την απόφαση της Standard & Poor’s να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις ΑΑΑ για τις εταιρίες ασφάλισης ομολόγων MBIA και Ambac.

Ειδικότερα, μετά από κάποιες εναλλαγές προσήμων που εμφάνισαν οι βασικοί δείκτες, η αμερικανική αγορά με αφορμή το παραπάνω γεγονός κατόρθωσε να ξαναβρεί το ”βηματισμό” της περίπου μία ώρα πριν τη λήξη της συνεδρίασης και να κλείσει τελικά με ισχυρά κέρδη.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε επίσης η κινητικότητα που παρατηρείται στο μέτωπο των εξαγορών και συγχωνεύσεων, καθώς και η χαμηλότερη των εκτιμήσεων πτώση των μεταπωλήσεων κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, οι οποίες υποχώρησαν 0,4% και διαμορφώθηκαν στα 4,89 εκατ. κατοικίες, έναντι προβλέψεων για πτώση τους κατά 1,8%, που εκλήφθηκε από αρκετούς επενδυτές ως σημάδι σταθεροποίησης της αγοράς.

Εξελίξεις που αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις αρνητικές ειδήσεις για εταιρίες του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα.

Σημειώνεται ότι η M. Whitney της Oppenheimer & Co. εκτιμά ότι η Citigroup θα καταγράψει νέες ζημίες 1,6 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του 2008.

Παράλληλα, η Goldman Sachs προέβη σε μείωση των συστάσεών της για τους τίτλους των εταιριών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων Fannie Mae και Freddie Mac, ενώ μείωσε και την αξιολόγησή της για τις μεσαίες τράπεζες, λόγω της έκθεση στο subprime αλλά και τις επιπτώσεις των μειώσεων επιτοκίων από τη Fed στα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου.

Έτσι, ο Dow Jones μετά από αρκετές διακυμάνσεις ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 190 μονάδες υψηλότερα και συγκεκριμένα στις 12.570,22 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 1,53%.

Ο Nasdaq, που υπέστη και τις ισχυρότερες πιέσεις ενδοσυνεδριακά, έκλεισε ενισχυμένος κατά 1,05%, στις 2.327,48 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,38 και διαμορφώθηκε στις 1.371,79 μονάδες.

Από πλευράς συναλλαγών, στο NYSE άλλαξαν χέρια περίπου 1,13 δισ. τεμάχια, με τις ανοδικές μετοχές να υπερτερούν των πτωτικών σε αναλογία 2 προς 1. Τις προτιμήσεις των αγοραστών συγκέντρωσαν οι τίτλοι των iShares:Russ 2000, General Electric, Pfizer, Wells Fargo, AMBAC, EMC Corporation και Ford Motor.

Στο Nasdaq ο όγκος των συναλλαγών έφτασε το 1,73 δισ. τεμάχια, με την αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 3 προς 2. Στο προσκήνιο βρέθηκαν οι τίτλοι των PowerShares QQQ, Microsoft, Intel, Cisco, Oracle και Apple.

Από τον επιχειρηματικό στίβο, σημαντικότατα κέρδη κατέγραψε ο τίτλος της Getty Images, μετά την ανακοίνωση ότι δέχθηκε την πρόταση εξαγοράς ύψους 2,4 δισ. δολαρίων του private equity Hellman & Friedman.

Ισχυρή άνοδο εμφάνισε επίσης η μετοχή της Take-Two, μετά την δεύτερη πρόταση εξαγοράς που δέχθηκε η εταιρία τις τελευταίες εβδομάδας από την Electronics Arts, ύψους 2 δισ. δολαρίων.

Στους κερδισμένους συγκαταλέγεται επίσης ο τίτλος της Genetech, που έκλεισε επίσης ανοδικά μετά την έγκριση που έλαβε η εταιρία για το φάρμακο Avastin κατά του καρκίνου του μαστού.

Το δικαίωμα της 3Ε ενισχύθηκε κατά 2,07%, στα 45,45 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής αναρριχήθηκε κατά 3,42%, στα 11,80 δολάρια. Κέρδη 1,61% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,15 δολάρια, ενώ απώλειες 4,55% κατέγραψε το δικαίωμα της TOUSE, στα 0,21 σεντς.

Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις για επερχόμενη ψυχρή περίοδο ώθησαν και πάλι την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 99 δολάρια το βαρέλι, με τα συμβόλαια Απριλίου για το light crude oil να διαμορφώνονται στα 99,23 δολάρια. Όσον αφορά τον χρυσό, τα συμβόλαια Απριλίου έκλεισαν στα 942,4 δολάρια η ουγκιά, καταγράφοντας μικρές απώλειες 0,57%.

Με ισχυρά κέρδη ολοκλήρωσαν την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,89% και διαμορφώθηκε στις 5.999,50 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 ενισχύθηκε κατά 1,12% και έκλεισε στις 6.882,56 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1,96% υψηλότερα και ολοκλήρωσε στις 4.919,26 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v