Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lex: Η Ευρώπη ”αντέχει” το ισχυρό ευρώ;

Η εξαγωγική δραστηριότητα της ευρωζώνης παραμένει ισχυρή. Όμως το συνεχές ράλι του ευρώ, δεν μπορεί παρά να την επηρεάσει, πλήττοντας και την ανάπτυξη. Τελικώς η Ευρώπη θα πρέπει να ανακαλύψει αποτελεσματικούς τρόπους για να αντιμετωπίσει το ”ατσάλινο” ευρώ.

Μετά από τρεις συνεχείς προσπάθειες τον Νοέμβριο, τελικώς το ευρώ τα κατάφερε και ξεπέρασε τα 1,50 δολάρια. Τελικώς το κατάφερε, για πρώτη φορά, την Τρίτη (26/2). Την ίδια ημέρα άγγιξε ιστορικό υψηλό έναντι της στερλίνας, ενώ παραμένει κατά πέντε σεντς χαμηλότερα από το αντίστοιχο υψηλό έναντι του γεν και του ελβετικού φράγκου.

Με τις εξαγωγές να αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ της ευρωζώνης – δηλαδή διπλάσιο ποσοστό από το αντίστοιχο για το αμερικανικό ΑΕΠ – αρκετοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι το ισχυρό ευρώ θα επηρεάσει την ανάπτυξη.

Μπορεί η Ευρώπη να το χειριστεί; Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις σύνδεσης μεταξύ της πορείας του ευρώ και αυτής των εξαγωγών. Βέβαια οι εξαγωγές παραμένουν ισχυρές, αποτελώντας έναν ισχυρό παράγοντα στήριξης της ανάπτυξης – ο όγκος τους έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1993.

Όμως η αύξηση του όγκου εξαγωγών απλά μπορεί να αντικατοπτρίζει την αύξηση της ζήτησης και όχι την ενίσχυση της εξαγωγικής ανταγωνιστικότητας της ευρωζώνης.

Εάν, δε, κάποιος εξετάσει το μερίδιο της ευρωζώνης στην παγκόσμια εξαγωγική δραστηριότητα θα ανακαλύψει ότι έχει υποχωρήσει. Σαφώς η ανάδειξη νέων ισχυρών δυνάμεων, όπως η Κίνα έχουν αλλάξει πλήρως τις συνθήκες στο διεθνές εμπόριο.

Οι ΗΠΑ και Ιαπωνία ”βλέπουν” το μερίδιό τους να υποχωρεί ακόμη περισσότερο. Ταυτόχρονα, όμως, η ενίσχυση του ευρώ 15% από τις αρχές του 2007, σαφώς, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s, άνοδος του ευρώ κατά 10% μπορεί να ”αφαιρέσει” 25 μονάδες βάσης από τον ρυθμό ανάπτυξης. Σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να καταναλώνουν η επαλήθευση της παραπάνω πρόβλεψης μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όμως εάν το νόμισμα εξακολουθήσει την ανοδική πορεία του και ταυτόχρονα, λόγω της πιστωτικής κρίσης, υπάρξει και μείωση της κατανάλωσης, τότε σαφώς η ανάπτυξη θα υποχωρήσει.

Βέβαια, εάν αυτό συμβεί η ΕΚΤ μπορεί να αντιδράσει προχωρώντας σε μείωση επιτοκίων. Ίσως μία τέτοια κίνηση να μείωνε την ”ένταση του πόνου”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v