Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέζεται η Wall από οικονομικά στοιχεία, Sprint

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για την αδύναμη εικόνα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ κατά το δ’ τρίμηνο, αλλά και για τις ζημιές 29 δισ. δολ. που ανακοίνωσε η Sprint Nextel. Πιέσεις και στις ευρωαγορές.

Σε χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά, με τους επενδυτές να προβληματίζονται για την αδύναμη εικόνα της ανάπτυξης στις ΗΠΑ κατά το δ’ τρίμηνο, αλλά και για τις ζημιές 29 δισ. δολ. που ανακοίνωσε η Sprint Nextel.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η κίνηση των μετοχών της αμερικανικής αγοράς χαρακτηρίζεται μεικτή, καθώς η Fed υποδήλωσε περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό της για την εικόνα του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η είδηση του ΑΕΠ κυριαρχεί, με την αμερικανική ανάπτυξη να κινείται με τον ισχνότερο ρυθμό των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ διαμορφώθηκε οριακά χαμηλότερα των προβλέψεων στο δ΄ τρίμηνο καθώς με βάση την προσωρινή μέτρηση ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα ”τρέξει” με ρυθμό 0,7%.

Στο σύνολο του έτους, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με αναπροσαρμοσμένο ρυθμό 2,2%.

H αύξηση στο ΑΕΠ ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενώ έπεται ανόδου κατά 4,9% στο γ’ τρίμηνο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σημειώνεται πως, όπως τόνισε σε χθεσινή του ομιλία ο κ. Bernanke, οι νέες θέσεις εργασίας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν υποχωρήσει εντός του 2008 ενώ και η κρίση στη στεγαστική αγορά έχει επιδεινωθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το α΄τρίμηνο.

Στην αγορά, ισχυρές πιέσεις άνω του 8% καταγράφει ο τίτλος της Sprint Nextel, μετά την ανακοίνωση ζημιάς 29,5 δισ. δολ. στο δ’ τρίμηνο λόγω διαγραφής goodwill ύψους 29,7 δισ. δολ. και άλλων έκτακτων στοιχείων.

Ζημιές ύψους 2,45 δισ. δολαρίων εμφάνισε και η Freddie Mac.μ ενώ τα κέρδη της Sears Holdings ανήλθαν σε 426 εκατ. από 811 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2006.

Ο Dow Jones κινείται στις 12.602 μονάδες με πτώση 0,73%, ενώ ο Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,61%, στις 2.337 μονάδες. Πτώση 0,66% για τον S&P 500, στις 1.370 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,36% στις 5.992 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,81%, στις 4.878 μονάδες. Πτώση 1,44% για τον DAX 30, στις 6.897 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v