Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το sell off του δολαρίου

Οι αιτίες για την ”βύθιση” του δολαρίου έναντι του ευρώ αρκετές: δεδομένη μείωση επιτοκίων από την Fed, με ταυτόχρονη διατήρηση τους σταθερών στην ευρωζώνη. Ως φαίνεται οι συναλλαγματικές αγορές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο αμερικανικό νόμισμα, σημειώνει ο John Authers, αρθρογράφος των ”FT”.

του John Authers, Investment Editor,

από την στήλη The Short View

Εάν το δολάριο έχει σκοπό να ανακάμψει, θα πρέπει να περιμένει αρκετά μεγάλο διάστημα. Αποτελεί εκ νέου θύμα ενός ”κτηνώδους” sell off.

Αφού το ευρώ ξεπέρασε τα 1,50 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία, κατόπιν το δολάριο υποχώρησε έως και τα 1,51 δολάρια ανά ευρώ. Παράλληλα βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι ”καλαθιού” νομισμάτων.

Γιατί; Όντως ο επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke, επιβεβαίωσε την Τετάρτη (27/2) αυτό που αρκετοί συνάδελφοί του στην τράπεζα έχουν δηλώσει: ανησυχούν περισσότερο για την πορεία της ανάπτυξης παρά για τον πληθωρισμό, ως εκ τούτου θα πραγματοποιήσουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων. Όμως αυτό έχει, ήδη, προεξοφληθεί από τις αγορές, με τα futures των Fed Fund να παραμένουν σχεδόν ”παγωμένα”.

Ταυτόχρονα η ειδησεογραφία στην Ευρώπη στήριξε ακόμη περισσότερο το ευρώ. Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης Ifo στη Γερμανία καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για την ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων, ενώ σε ομιλίες τους στελέχη της τράπεζας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να το πράξουν. Αλλά κανείς δεν εκπλήσσεται από αυτήν την στάση.

Οι ειδήσεις για την αμερικανική οικονομία είναι, πραγματικά, αρνητικές, αλλά όχι και τόσο ώστε να δικαιολογούν την πτώση του νομίσματος στα 1,50 δολάρια ανά ευρώ.

Ο πιθανότερος λόγος που το δολάριο βυθίστηκε ήταν η διαμόρφωση πετρελαίου στα 102 δολάρια ανά βαρέλι στη Ν. Υόρκη.

Πρόσφατα κάθε φορά που το πετρέλαιο ενισχύεται, το ίδιο ισχύει και για το ευρώ έναντι του δολαρίου. Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες πληρώνονται σε δολάρια, αλλά κατόπιν προχωρούν σε διάχυση των τοποθετήσεών τους. Υψηλές τιμές πετρελαίου βλάπτουν περισσότερο τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε άλλη οικονομία, λόγω του πετρελαϊκού εθισμού της χώρας. Παράλληλα αποδεικνύουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις, ανεξάρτητα του τι υποστηρίζει η Fed, δεν έχουν απομακρυνθεί.

Πιθανώς οι συναλλαγματικές αγορές να ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό απ’ ότι η Fed.

Όμως πώς να εξηγήσεις την κάθετη υποχώρηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης έναντι στο δολάριο, ενώ την ίδια στιγμή οι αμερικανικές μετοχικές αγορές ανακάμπτουν; Ίσως αυτό να εξηγείται εάν εξεταστεί με όρους δολαρίου και με όρους ευρώ. Ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 1,5% σε όρους δολαρίου τις δύο τελευταίες εβδομάδες, όμως, σε όρους ευρώ έχει υποχωρήσει 2,25%.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v