Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρευστότητα επιστρέφει

Επίμονες ενδείξεις βελτίωσης στην παγκόσμια ρευστότητα αρχίζουν να διαφαίνονται, δηλώνει ο κ. David Shairp, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Asset Management.

του David Shairp

από τη στήλη View of the Day

Επίμονες ενδείξεις βελτίωσης στην παγκόσμια ρευστότητα αρχίζουν να διαφαίνονται, δηλώνει ο κ. David Shairp, παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Asset Management.

Αναφέρει ότι το βαρόμετρο JPMAM της παγκόσμιας ρευστότητας, που προσμετρά τη νομισματική βάση στις ΗΠΑ και τα αποθέματα των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών που διατηρεί η Federal Reserve, έχει παρουσιάσει αισθητή αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες.

Η εκτίναξη στην παγκόσμια ρευστότητα έχει δημιουργηθεί από τα αυξημένα ενεργητικά των κεντρικών τραπεζών σε ομόλογα, δηλώνει, κάτι που μπορεί να συμβαίνει επειδή θέλουν να σταματήσουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους.

”Όπως σε κάθε καλή ιστορία μυστηρίου, υπάρχουν οι προφανείς ύποπτοι”, τονίζει ο κ. Shairp.

”Είναι λιγότερο πιθανό να είναι οι κινεζικές αρχές, δεδομένης της πρόσφατης αύξησης του ρυθμού νομισματικής ανατίμησης, και περισσότερο οι κεντρικές τράπεζες του OPEC, που έχουν προφανώς ευνοηθεί από την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου από τα τέλη Ιανουαρίου”.

Πιστεύει ότι η συνέχιση αυτής της τάσης θα είναι ενθαρρυντική καθώς η αύξηση της ρευστότητας θα βοηθήσει να μειωθεί η μεταβλητότητα, που θα συμβαδίσει με έντονη επιστροφή της διάθεσης για ρίσκο.

”Τα πρόσφατα στοιχεία για τις ροές κεφαλαίων υποδεικνύουν επίσης προς την ίδια κατεύθυνση, με ενδείξεις ότι οι παγκόσμιοι διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν επίμονες ”βουτιές” στις αγορές και αγοράζουν σε επιλεγμένους κυκλικούς κλάδους, για να αυξήσουν τον κίνδυνο στα χαρτοφυλάκιά τους.

Είναι βρεφικά βήματα, αλλά τυχόν αύξηση στην παγκόσμια ρευστότητα θα επιταχύνει αυτήν τη διαδικασία”.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v