Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγορές και μεταβλητότητα

Εδώ και ένα έτος οι επενδυτές βιώνουν το ”ζην επικινδύνως”. Η περίοδος αυτή ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου 2007, με την ”κατάρρευση” της αγοράς της Σαγκάης. Το πραγματικό, όμως, πρόβλημα δεν είναι άλλο από την αμερικανική αγορά subprime, όπως υπογραμμίζει ο κ. John Authers των ”FT”.

του John Authers, Investment Editor,

από τη στήλη The Short View

Κλείσαμε έναν χρόνο του ”ζην επικινδύνως”. Πριν από 12 μήνες ο δείκτης Shanghai Composite είχε υποχωρήσει 9%, προκαλώντας ”τσουνάμι” πτώσης στις διεθνείς αγορές, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να απολέσει 2%, σε διάστημα λίγων λεπτών.

Η παραπάνω πορεία, τότε, θεωρήθηκε σημαντική, αν και έως έναν βαθμό είχε παρεξηγηθεί. Στις 27 Φεβρουαρίου 2007, ο χαρακτηρισμός για τις αγορές μπορεί να αποδοθεί με τη δήλωση του επικεφαλής της Fed, κ. Ben Bernanke, περί ”Μεγάλης Αυτοσυγκράτησης”.

Η μεταβλητότητα υποχωρούσε για αρκετά χρόνια, με δεδομένη την πίστη στην ”υγεία” των πιστωτικών αγορών.

Ο δείκτης CBOE Vix, ο οποίος ”καταμετρά” τη μεταβλητότητα του S&P 500, ενισχύθηκε στις 27/02/2007 και από τότε μέχρι σήμερα δεν επέστρεψε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Ο κλαδικός δείκτης S&P Financial ακολουθεί εδώ και αρκετά χρόνια τον S&P 500, αλλά τον Φεβρουάριο του 2007 άρχισε να ”αποκόπτεται” από αυτήν την πορεία.

Αυτό προκλήθηκε από την κατάρρευση της πίστης για την πορεία της δευτερογενούς αγοράς στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, η οποία ήταν ορατή στην πορεία του δείκτη ABX. ”Η Ημέρα της Σαγκάης” ήταν αυτή που η υφήλιος ανακάλυψε την ανησυχία και το ρίσκο. Η στροφή κατέστη εξαιρετικά σαφής τον Ιούλιο, όταν βρεθήκαμε αντιμέτωποι με εκτεταμένο sell off.

Αρχικά όλοι πίστεψαν ότι οι αναδυόμενες αγορές υπέφεραν λόγω της Ασίας. Όμως, τελικά, είχε συμβεί το αντίθετο: Αντί οι αναδυόμενες αγορές να οδηγούν χαμηλότερα τις ανεπτυγμένες, το decoupling επανεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών.

Σε ό,τι αφορά τη Σαγκάη, έχει ενισχυθεί 120% από τις 27/02/2007 έως σήμερα. Η πορεία της είναι σχεδόν εντελώς ανεξάρτητη από την αντίστοιχη των ανεπτυγμένων αγορών. Πρόσφατα βρέθηκε αντιμέτωπη με νέο sell off, ενώ έχει υποχωρήσει περισσότερο από 30% από το υψηλότερο επίπεδό της.

Όμως κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται, με τον S&P 500 να ακολουθεί ανοδική πορεία. Οι ανησυχίες για την πιστωτική κρίση είναι πολύ πιο σημαντικές. Αντίθετα με το πώς εμφανίστηκε στην αρχή, η κρίση που ξέσπασε πριν από έναν χρόνο δεν ήταν άλλη από αυτήν στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v