Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ξεμπλέκοντας το ”κουβάρι” των monolines

Το ”χάος” στους monolines θα πρέπει να ομαλοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Μία τέτοια κίνηση ευνοεί τους πάντες: από τις ρυθμιστικές αρχές έως τις εταιρίες και τους επενδυτές. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές λύσεις. Οι εταιρίες, λοιπόν, ας επιλέξουν την καλύτερη για όλους, προκειμένου οι αγορές να απαλλαγούν από μία ακόμη ”πληγή”.

από τη στήλη ”Editorial Comment”

Τα προβλήματα των Ambac, ΜΒΙΑ και μίας σειράς monoline ασφαλιστικών ομολόγων είναι κλασικό παράδειγμα του κινδύνου εμπλοκής μίας επιχείρησης υψηλού ρίσκου με μία ασφαλή.

Τα προβλήματά τους οδήγησαν στην απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε μία παραδοσιακά σημαντική αγορά, όπως αυτή δημοτικών ομολόγων. Προτεραιότητα των ρυθμιστικών αρχών είναι η ανάκτηση αυτής της εμπιστοσύνης.

Οι monolines βρίσκονται σε κίνδυνο καθώς έχουν εκτεθεί σε δομημένα επενδυτικά προϊόντα, τα οποία αφορούν στην αμερικανική στεγαστική αγορά. Παρά το γεγονός ότι οι Ambac και MBIA διατηρούν την υψηλή αξιολόγηση ”AAA”, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν χρεοκοπίες σε κάποιες εταιρίες που έχουν επενδύσεις.

Το να θέλεις να προβλέψεις εάν η Ambac ή η MBIA πραγματικά αξίζουν ή θα αξίζουν στο μέλλον την αξιολόγηση ”AAA” είναι το ίδιο με το να θελεις να προβλέψεις τις καιρικές συνθήκες στα κεντρικά γραφεία της Ambac στη Ν. Υόρκη έπειτα από έναν μήνα.

Η Ambac, για παράδειγμα, έχει ασφαλίσει ομόλογα αξίας 2,3 δισ. δολαρίων. Το κατά πόσον μπορεί να αποπληρώσει το παραπάνω ποσό είναι μία πρόβλεψη που δεν στηρίζεται στην αντικειμενικότητα.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η αγορά δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στον κλάδο. Οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να έχει ως στόχο την αλλαγή των επενδυτικών διαθέσεων.

Η Ambac διαπραγματεύεται ”ένεση ρευστότητας” τριών δισ. δολαρίων προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση ”ΑΑΑ”, αλλά το συγκεκριμένο ποσό πιθανώς δεν είναι αρκετό για να ανακτήσει και την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Η εναλλακτική λύση ο όμιλος να προχωρήσει σε διάσπαση είναι ενδεχομένως πιο ενδιαφέρουσα. Άλλωστε, η μονάδα έκδοσης και ασφάλισης ομολόγων αξίζει να είναι ανεξάρτητη και αξιόπιστη.

Βέβαια, η διάσπαση δεν εξασφαλίζει την επιτυχία. Είναι θετικό για τους μετόχους των monolines καθώς θα διατηρήσουν τα μερίδια που κατέχουν στην ”καλή πλευρά” της επιχείρησης και θα πουλήσουν αυτά που ανήκουν στην ”κακή”.

Είναι σαφώς θετική και για όσους έχουν επενδύσει σε δημοτικά ομόλογα, καθώς δεν θα χαθεί η υψηλή αξιολόγηση.

Εάν υπάρχει η δυνατότητα οι monolines να διασπαστούν εύκολα, γρήγορα και με επιτυχία, τότε οι ρυθμιστικές αρχές οφείλουν να στηρίξουν ένα τέτοιο σχέδιο. Υπάρχει και το ενδεχόμενο οι Ambac και MBIA να πουλήσουν τις μονάδες ασφάλισης ομολόγων και να αντλήσουν με αυτόν τον τρόπο τα μετρητά που χρειάζονται.

Φυσικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν και την πρόταση του κ. Warren Buffett. Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αποφασίσουν σύντομα – πριν να είναι αργά– την καλύτερη λύση για όλους.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v