Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ben Bernanke ”έστειλε” το δολάριο στο 1,51

Η Federal Reserve είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια εκ νέου τον επόμενο μήνα, άφησε να εννοηθεί ο Ben Bernanke, ”στέλνοντας” το δολάριο σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ. Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια 5 φορές από το καλοκαίρι, με 2 μειώσεις τον Ιανουάριο, από το 5,25% στις αρχές Αυγούστου στο 3% σήμερα.

του Krishna Guha από την Ουάσιγκτον

Η Federal Reserve είναι έτοιμη να μειώσει τα επιτόκια εκ νέου τον επόμενο μήνα, άφησε να εννοηθεί ο Ben Bernanke, ”στέλνοντας” το δολάριο σε αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ.

Το δολάριο διολίσθησε κάτω από την ισοτιμία 1,51 έναντι του ευρώ, μετά την ομιλία του διοικητή της Fed στο Κογκρέσο, που περιείχε την δέσμευση της Κεντιρκής Τράπεζας των ΗΠΑ να παραμείνει αυστηρά προσανατολισμένη στους κινδύνους ανάπτυξης, παρά τις δυσμενείς ενδείξεις από το μέτωπο των τιμών.

Η Fed ”θα δράσει εγκαίρως όπως είναι απαραίτητο για να βοηθήσει την ανάπτυξη και να προσφέρει επαρκή εξασφάλιση έναντι του κινδύνου επιβράδυνσης,” δήλωσε ο κ. Bernanke.

Τα σχόλιά του στην επιτροπή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αφήνουν να εννοηθεί ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια τον Μάρτιο. Η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια πέντε φορές από πέρσι το καλοκαίρι, με δύο μειώσεις τον Ιανουάριο, κατεβάζοντας τα επιτόκια από το 5,25% στις αρχές Αυγούστου στο 3% σήμερα.

Σημειώνοντας ότι η οικονομική κατάσταση είναι ”αισθητά λιγότερο ευνοϊκή” απ’όσο όταν μίλησε ενώπιον της επιτροπής πέρσι τον Ιούλιο, ο κ. Bernanke είπε ότι η Fed εκτιμά πως η χώρα βιώνει μια ευρεία επιβράδυνση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες ”δείχνουν έντονη επιβράδυνση” εξαιτίας των υψηλών τιμών καυσίμων και της αποδυνάμωσης στην αγορά εργασίας, είπε, προσθέτοντας: ”Ο επιχειρηματικός κλάδος έχει επίσης επηρεαστεί από τις δυσκολίες στην αγορά ακινήτων και τις αγορές πιστώσεων.” Επιπλέον, ”οι κατασκευές πέραν των κατοικιών ειναι πιθανό να μειωθούν κάθετα στα επόμενα τρίμηνα.”

Ο διοικητής της Fed υπογράμμισε τρεις κινδύνους για την ανάπτυξη. Η αγορά ακινήτων ή η αγορά εργασίας ”ίσως επιδεινωθούν χειρότερα απ’όσο αναμένεται” και ”οι πιστωτικές συνθήκες μπορεί να δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο,” προειδοποίησε.

Αντιθέτως υπάρχουν κίνδυνοι και προς τις δύο πλευρές για τον πληθωρισμό, αν και οι πρόσφατες αυξήσεις στις τιμές εμπορευμάτων και τα δυσμενή μεγέθη για τον πληθωρισμό ”υποδεικνύουν περισσότερους ανοδικούς κινδύνους.”

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v