Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bernanke: Οι ΗΠΑ δεν οδεύουν σε στασιμοπληθωρισμό

Οι ΗΠΑ δεν θα εισέλθουν σε περίοδο ισχνής ανάπτυξης και ισχυρού πληθωρισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke σε ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Καπιτωλίου.

Bernanke: Οι ΗΠΑ δεν οδεύουν σε στασιμοπληθωρισμό
Οι ΗΠΑ δεν θα εισέλθουν σε περίοδο ισχνής ανάπτυξης και ισχυρού πληθωρισμού, τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Ben Bernanke σε ομιλία του ενώπιον του αμερικανικού Καπιτωλίου.

Δεν περιμένω στασιμοπληθωρισμό. Δεν θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε συνθήκες ανάλογες με αυτές που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ’70”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Fed παραδέχτηκε ότι η άνοδος των τιμών περιπλέκει το έργο της κεντρικής τράπεζας για τόνωση της οικονομίας της χώρας.

”Η πολιτική μας πρέπει να ισορροπήσει τα ρίσκα με τρόπο ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ”, σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Bernanke σημείωσε πως οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν σταθερές, παρά την άνοδο σε πετρέλαιο και τις τιμές των τροφίμων.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, ο κ. Bernanke ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε μειώσεις, με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια ως το 2,5%.

Σε δηλώσεις του για την οικονομία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, George Bush επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε ύφεση και δεν κινδυνεύουν να εισέλθουν σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.

Οριακά χαμηλότερα των εκτιμήσεων το ΑΕΠ

Οριακά χαμηλότερα των προβλέψεων διαμορφώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ στο δ΄ τρίμηνο καθώς με βάση την προσωρινή μέτρηση ενισχύθηκε κατά 0,6%.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι θα ”τρέξει” με ρυθμό 0,7%.

H αύξηση στο ΑΕΠ ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενώ έπεται ανόδου κατά 4,9% στο γ’ τρίμηνο σύμφωνα με τα αναθεωρημένα μεγέθη που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Σημειώνεται πως, όπως τόνισε σε χθεσινή του ομιλία ο κ. Bernanke, οι νέες θέσεις εργασίας και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχουν υποχωρήσει εντός του 2008 ενώ και η κρίση στη στεγαστική αγορά έχει επιδεινωθεί, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ κατά το α΄τρίμηνο.

Εξάλλου οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ενισχύθηκαν κατά 19.000, διαμορφούμενες στις 373.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 23 Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v