Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βούλιαξαν οι δείκτες στη Wall Street

Με βουτιά 370 μονάδων του Dow Jones και απώλειες άνω του 3% σε Nasdaq και S&P 500 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με την είδηση ότι ο κλάδος υπηρεσιών στις ΗΠΑ ”βυθίστηκε” σε ύφεση τον Ιανουάριο να κυριαρχεί στην οικονομική ατζέντα. Ισχυρές απώλειες στο κλείσιμο σε Φρανκφούρτη (-3,36%), Λονδίνο (-2,63%), Παρίσι (-3,96%).

Με βουτιά 370 μονάδων του Dow Jones και απώλειες άνω του 3% σε Nasdaq και S&P 500 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην αμερικανική αγορά, με την είδηση ότι ο κλάδος υπηρεσιών στις ΗΠΑ ”βυθίστηκε” σε ύφεση τον Ιανουάριο να κυριαρχεί στην οικονομική ατζέντα.

O Dow Jones έκλεισε στις 12.265,13 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,93%, o Nasdaq υποχώρησε κατά 3,08% στις 2.309,57 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε 3,2% χαμηλότερα, στις 1.336,64 μονάδες, καταγράφοντας ίσως το χειρότερο ξεκίνημα χρονιάς που έχει ποτέ κάνει με απώλειες 9% απο την αρχή του έτους.

Ο όγκος συναλλαγών ήταν εμφανώς χαμηλότερος των προηγούμενων συνεδριάσεων, καθώς στο NYSE άλλαξαν χέρια λιγότερες από 1 δισ. μετοχές (στο 23 προς 7 η σχέση πτωτικών-ανοδικών) ενώ στον Nasdaq ο όγκος ξεπέρασε οριακά το 1 δισ. μετοχές με 19 μετοχές να υποχωρούν για κάθε 8 που έκλεισαν σε θετικό έδαφος.

Από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη Dow Jones, οι 29 έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος ενώ τις ισχυρότερες απώλειες εμφάνισαν οι μετοχές των AIG, American Express, Citigroup και JP Morgan.

Η σημερινή ανακοίνωση του δείκτη υπηρεσιών του Institute of Supply Management ισχυροποιεί τις φωνές αναλυτών για ύφεση στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης υπηρεσιών ISM σημείωσε ισχυρότατη πτώση τον Ιανουάριο καθώς υποχώρησε στο 41,9, από 54,4 τον Δεκέμβριο. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ανέλθει στο 53.

Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση κάτω του 50 υποδηλώνει ύφεση, ενώ είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό τους τελευταίους 58 μήνες.

”Ο δείκτης ISM καταβυθίστηκε. Είναι μια ακόμη κακή είδηση για την οικονομία, μετά τον προβληματισμό για τράπεζες και ομόλογα και τις υποβαθμίσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης” σχολιάζει ο Peter Cardillo της Avalon Partners.

Στα θετικά, η εκτίμηση που εκφράζεται από αναλυτές και παράγοντες της αμερικανικής αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα Federal Reserve θα επανέλθει με νέα μείωση επιτοκίων.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν επίσης οι εξελίξεις από το μέτωπο της προσφοράς της Microsoft για τη Yahoo!, με την Banc of America Securities να υποβαθμίζει τον τίτλο της δεύτερης σε ”neutral” από ”buy”, αν και προχώρησε σε αύξηση της τιμής-στόχου.

”Ακόμη και αν οι μέτοχοι της Yahoo! εγκρίνουν ένα deal με τη Microsoft, θεωρούμε ότι η εξαγορά θα αντιμετωπίσει νομοθετικούς φραγμούς στις ΗΠΑ και κυρίως στην Ευρώπη, κάτι που θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας”, τονίζει η χρηματιστηριακή.

Το δικαίωμα της 3Ε υποχώρησε κατά 6,13%, στα 41,79 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με πτώση 3,97%, στα 12,33 δολάρια. Πτώση 0,38% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 15,88 δολάρια

Η είδηση αλλά και το αρνητικό άνοιγμα της Wall οδήγησαν τις ευρωπαϊκές αγορές σε κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας, με ισχυρότατες απώλειες. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.868 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2,63%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.776,86 μονάδες, με πτώση 3,96%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 υποχώρησε στις 6.765,25, μονάδες, καταγράφοντας πτώση 3,36%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v