Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Private equity - Monoliners: ”Διάχυση” δυσπιστίας

Οι εταιρίες private equity δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν προτίθενται να ενισχύσουν την κεφαλαιακή στήριξη εταιριών ασφάλισης πιστωτικών κινδύνων, καθώς θεωρούν μια τέτοια κίνηση ”άκρως επικίνδυνη”. Ταυτόχρονα, όμως, οι ίδιες δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια για την πραγματοποίηση μοχλευμένων εξαγορών.

Σε διαδικασία ”συναγερμού” βρίσκονται εκ νέου οι αγορές. Από τη μία πλευρά οι εταιρίες private equity ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν εταιρίες όπως οι Ambac και MBIA, καθώς δεν πιστεύουν ότι ”το χειρότερο έχει περάσει”.

Αλλά και τα ίδια τα private equities δεν βρίσκονται σε ”πολύ καλύτερη μοίρα”, καθώς οι τράπεζες που έχουν αναλάβει τη χρηματοδότηση μοχλευμένων εξαγορών δεν κατορθώνουν να πωλήσουν τις εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις, καθώς οι αγοραστές βρίσκονται σε… απεργία. Οι ”Financial Times” καταγράφουν και τις δύο πλευρές μίας ακόμη εξαιρετικά δυσμενούς εξέλιξης για τις αγορές.

---Τα private equities και οι monoliners

των Henny Sender και Aline van Duyn από τη Ν. Υόρκη

Οι κορυφαίες εταιρίες private equity δεν είναι πιθανόν να συμμετάσχουν στην κεφαλαιακή στήριξη των Ambac και MBIA, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πίεση στις τράπεζες προκειμένου να συντάξουν το σχέδιο διάσωσης των δύο εταιριών ασφάλισης πιστωτικών κινδύνων (monoliners).

Ορισμένα private equities, όπως οι Bain Capital, Carlyle Group, Kohlberg Kravis Roberts και TPG, εξέτασαν το ενδεχόμενο να στηρίξουν τους ομίλους, οι οποίοι εγγυώνται την αξία των πάντων από δημοτικά ομόλογα έως και τα πλέον σύνθετα πιστωτικά προϊόντα που συνδέονται με τη στεγαστική αγορά.

Όμως όλοι οι παραπάνω κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές.

Η πίεση στις τράπεζες είναι διττή. Τα private equities αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχέδιο σωτηρίας, ενώ ταυτόχρονα κορυφαίοι τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο νέων υψηλών απομειώσεων ενεργητικού σε περίπτωση που οι monoliners χάσουν την αξιολόγηση ”ΑΑΑ”.

Μία ομάδα οκτώ τραπεζών εξετάζει, ήδη, σχέδιο ένεσης ρευστότητας στην Ambac, η οποία χρειάζεται τουλάχιστον ένα δισ. δολάρια. Αρκετές τράπεζες, επίσης, βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την MBIA, η οποία χρειάζεται τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια. Είναι σαφές ότι η λύση, την οποία επιθυμούν και οι ρυθμιστικές αρχές, θα δοθεί και για τις δύο εταιρίες ασφάλισης πιστωτικών κινδύνων.

”Όσοι έχουν λογικό συμφέρον –μία εταιρική σχέση– σαφώς θα εμπλακούν και αυτό αποτελεί καλή ένδειξη”, τονίζει στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Η απροθυμία των μεγάλων private equities να συμμετάσχουν αποφασίστηκε μετά τη λεπτομερή εξέταση της ”εικόνας” των δύο εταιριών. Εξέτασαν, επίσης, την περίπτωση της Warburg Pincus, η οποία έχει τοποθετήσει ένα δισ. δολάρια στην MBIA στις αρχές Δεκεμβρίου.

Επίσης, παρατήρησαν ότι η Blackstone, η οποία διαθέτει μειοψηφικό μερίδιο στην FGIC, δεν έχει δεχτεί να πραγματοποιήσει ένεση ρευστότητας στον προβληματικό πιστωτή.

”Εάν ανησυχούμε καθώς δεν βλέπουμε ’φως στο βάθος του τούνελ’, τότε αυτή η επένδυση δεν είναι κάτι που μας ενδιαφέρει”, σημειώνει κορυφαίο στέλεχος ενός μεγάλου private equity.

Οι επόμενες δύο με τέσσερις εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά κρίσιμες για τους monoliners καθώς οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ξεκαθαρίσει ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο να ”κόψουν” τις αξιολογήσεις τους. Η Fitch, ο ”μικρότερος” οίκος αξιολόγησης, έχει ήδη προχωρήσει σε μείωση της αξιολόγησης ”ΑΑΑ” για τις Ambac και FGIC.

---Η αναστάτωση στις αγορές μετά την ”αποτυχία” της Harrah

των Stacy-Marie Ishmael και Henny Sender από τη Νέα Υόρκη

Η αγορά μοχλευμένων δανείων ξεκίνησε την εβδομάδα μέσα στην ”απόγνωση”, μετά την κατάρρευση της προσπάθειας για λήψη κοινοπρακτικού δανείου 14 δισ. δολαρίων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η εξαγορά ύψους 30 δισ. δολαρίων της Harrah’s Entertainment.

Η ομάδα των τραπεζών που στήριζε τους αγοραστές, Apollo Management και Texas Pacific Group, δεν μπορεί να βρει επενδυτές για να πωλήσει τις εγγυημένες δανειακές υποχρεώσεις. Με το μεγαλύτερο, λοιπόν, μέρος του χρέους να παραμένει καταγεγραμμένο στα λογιστικά βιβλία τους, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλές απώλειες.

Το ”πάγωμα” της αγοράς χρέους σημαίνει ότι πιθανόν να βρεθούν αντιμέτωπες με ακόμη μεγαλύτερες απώλειες από άλλες μοχλευμένες εξαγορές όπως αυτές των BCE και Clear Channel Communications.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P, οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με μη κοινοπρακτικά δάνεια ύψους 150 δισ. δολαρίων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά σε μοχλευμένες εξαγορές.

Ουσιαστικά κάθε μοχλευμένη εξαγορά που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών διαπραγματεύεται χαμηλότερα από τα 90 σεντς. Με τους περισσότερους επενδυτές να πιστεύουν ότι τα προβλήματα δεν πλησιάζουν στο τέλος τους, δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι η παραπάνω τιμή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αγοραστική ευκαιρία.

Η Credit Suisse, δεδομένης της πίεσης που δέχεται για να μειώσει τον δανεισμό της, πώλησε μετοχές αξίας ενός δισ. δολαρίων πριν από την προκαθορισμένη ημερομηνία, γεγονός που εξαγρίωσε τις υπόλοιπες τράπεζες. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η Credit Suisse ενημέρωσε για τις προθέσεις της τα υπόλοιπα μέλη της κοινοπραξίας στις αρχές Ιανουαρίου.

”Η αγορά βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση”, τονίζει κορυφαίο στέλεχος των αγορών χρέους μεγάλης εταιρίας της Wall Street. Άλλο στέλεχος τονίζει χαρακτηριστικά ότι ”οι τελευταίες 10 ημέρες ήταν οι χειρότερες στην ιστορία. Οι αγοραστές βρίσκονται σε… απεργία”.

Το ειρωνικό είναι ότι η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια κατά 1,25% τον Ιανουάριο επέτεινε το πρόβλημα για τη Harrah, καθώς μειώθηκαν οι αποδόσεις για τους επενδυτές.

Βέβαια, το μέλλον της εξαγοράς της Harrah πολύ λίγη σχέση έχει με την πραγματική κατάσταση της εταιρίας.

Η Harrah διαθέτει έξι δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά την εξαγορά της λιγότερο μοχλευμένη σε σύγκριση με άλλες. Ίσως γι’ αυτό κεφάλαιο της Goldman Sachs αποφάσισε να αγοράσει ομόλογα του ομίλου αξίας 1,2 δισ. δολαρίων.

© The Financial Times Limited 2008. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v