Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 150 μονάδων με το ”καλημέρα” ο Dow

Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά, διευρύνοντας τα κέρδη από το ισχυρό ράλι των τελευταίων τριών ημερών, αντλώντας στήριξη από τα σενάρια για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, με πρώτη κίνηση στις 11 Δεκεμβρίου. Κάτω από τα 89 δολάρια η πετρελαϊκή τιμή. Σημαντικά κέρδη στις ευρωαγορές.

Σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά, διευρύνοντας τα κέρδη από το ισχυρό ράλι των τελευταίων τριών ημερών, με τους επενδυτές να αψηφούν τα ισχνά μακροοικονομικά στοιχεία, με την αγορά να αντλεί στήριξη από τα σενάρια για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, με πρώτη κίνηση στις 11 Δεκεμβρίου.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η Wall έκλεισε σε θετικό έδαφος, μετά το ράλι που σημείωσε την Τρίτη και την Τετάρτη, το οποίο ”έδωσε” στον Dow Jones κέρδη 566 μονάδων, με την αγορά να αποτιμά επικείμενες μειώσεις επιτοκίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης στην αγορά subprime.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας συνεδριάζει στις 11 Δεκεμβρίου και τα Fed funds δίνουν πιθανότητα μεγαλύτερη του 90% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο 4,25%.

Ο βασικός λόγος της σημερινής ευφορίας είναι ότι στη χθεσινή του ομιλία, ο πρόεδρος της Federal Reserve, δεν δήλωσε κάτι που θα εκτροχίαζε αυτές τις προσδοκίες. Την Τετάρτη, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας Donald Kohn, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να είναι ”έξυπνη, πραγματιστική και ευέλικτη λόγω των αβεβαιοτήτων για το πώς οι κλυδωνισμοί στις χρηματαγορές θα επηρεάσουν το δανεισμό σε καταναλωτές και επιχειρήσεις”.

Εν τω μεταξύ, ισχνότερα του αναμενόμενου εμφανίστηκαν τα σημερινά στοιχεία για καταναλωτικές δαπάνες και εισοδήματα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, με τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 0,2% αλλά να παραμένουν πρακτικά αμετάβλητες εάν συνυπολογιστεί και η άνοδος στις τιμές.

Στους παράγοντες που ευνοούν την αγορά συνυπολογίζεται και η σταδιακή διολίσθηση της πετρελαϊκής τιμής, η οποία υποχωρεί κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Στην αγορά, ισχυρά κέρδη καταγράφουν για μια ακόμη συνεδρίαση οι χρηματοοικονομικοί τίτλοι, με την Countrywide Financial να ενισχύεται κατά 8,1% και τη Citigroup να κερδίζει 3,9%.

Ισχυρές απώλειες εμφανίζει ο τίτλος της Dell, τα μεγέθη της οποίας απογοήτευσαν παρά την αύξηση των καθαρών της κερδών κατά 27% στο γ’ τρίμηνο.

Ο Dow Jones κινείται στις 13.459 μονάδες με άνοδο 1,11% ή 147 μονάδων, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται κατά 1,01%, στις 2.695 μονάδες. Κέρδη 1,27% για τον S&P, στις 1.488 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,57%, στις 6.448 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 1,53%, στις 5.679 μονάδες. Άνοδος 1,62%, στις 7.890 μονάδες για τον DAX 30.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v