Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρούδα τραπεζική ανάκαμψη

Δυστυχώς, η μεγαλειώδης ανάκαμψη την οποία απόλαυσαν οι τραπεζικοί τίτλοι πιθανόν οφείλεται περισσότερο σε τεχνικές μεθόδους εξασφάλισης κέρδους από τοποθετήσεις με πρόβλεψη πτώσης μετοχών - μια πρακτική που προκάλεσε ”short squeezes” τα οποία, για παράδειγμα, ώθησαν τη μετοχή της Northern Rock σε παροδική εκτίναξη πάνω από 90% μέσα σε λιγότερο από μία ώρα σε κάποια συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.

του John Authers

από τη στήλη The Short View

Τι συνέβη; Οι τραπεζικές μετοχές απόλαυσαν μια μεγαλειώδη ανάκαμψη τις τελευταίες τρεις ημέρες, χάρη στην αισιοδοξία ότι η Federal Reserve προστρέχει προς διάσωση των αγορών και ότι φαίνεται κάποιο φως στο τέλος του τούνελ της πιστωτικής κρίσης. Αυτή η αισιοδοξία δεν δείχνει δικαιολογημένη.

Οι περισσότερες ελπίδες στηρίχτηκαν στην ομιλία του κ. Donald Kohn, αντιπροέδρου της Federal Reserve. Είπε ότι αντιπαθεί τη δημιουργία ”ηθικού τζόγου” - τον κίνδυνο ότι τα χαμηλότερα επιτόκια θα ενθαρρύνουν υπερβολική ανάληψη κινδύνου, διασώζοντας τον κόσμο από τις επιπτώσεις των κακών αποφάσεών τους.

Όμως, πρόσθεσε, ”όταν οι αποφάσεις αποδεικνύονται πράγματι επικίνδυνες, δεν θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος και οι αθώοι”.

Όσον αφορά στο χρηματιστήριο, ήταν μια μεγάλη ανακούφιση. Μπορεί όμως να διατηρηθεί η ανάκαμψη την οποία ενέπνευσαν αυτά τα λόγια;

Πρώτον, τα futures των Fed Funds -που χρησιμοποιούν οι traders για να προφυλάσσονται έναντι των κινήσεων στα επιτόκια Fed Funds- υποδεικνύουν ότι η ομιλία του κ. Kohn δεν περιείχε καμία έκπληξη. Ήδη έχουν σηματοδοτήσει ότι είναι πρακτικώς βέβαιες μειώσεις των επιτοκίων και στις δύο ερχόμενες συνεδριάσεις της Fed, και σχεδόν καθόλου δεν κινήθηκαν μετά την ομιλία.

Δεύτερον, το Libor -το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι τράπεζες μεταξύ τους- εξακολουθεί να είναι υψηλότερο από το επιτόκιο Fed Funds με απόκλιση που διαρκώς αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να θέλουν να ξεφορτωθούν ρευστό και δεν έχουν εμπιστοσύνη η μία στα εχέγγυα της άλλης.

Δυστυχώς, η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών πιθανόν οφείλεται περισσότερο σε τεχνικές μεθόδους εξασφάλισης κέρδους από τοποθετήσεις με πρόβλεψη πτώσης μετοχών. Για να γίνει αυτό, πρέπει να πουλήσεις ”short”, δανειζόμενος τις μετοχές και μετά ξαναπουλώντας τες.

Αλλά όταν μια εταιρία όπως η Northern Rock γίνεται στόχος ”short”, η προσφορά μετοχών στεγνώνει, ενώ το κόστος δανεισμού αυξάνεται. Αυτό οδηγεί σε συμπιέσεις από σορτάρισμα ”short squeeze”, εξαιτίας των οποίων σε κάποιο σημείο αυτής της εβδομάδας η μετοχή της εταιρίας αυξήθηκε 90% μέσα σε λιγότερο από μία ώρα.

Παράγοντες όπως αυτοί, και όχι κάποιο σημείο καμπής στην πιστωτική κρίση, βρίσκονται πίσω από τα κέρδη αυτής της εβδομάδας.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v