Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Β.Bernanke: Σε τροχιά μείωσης επιτοκίων η Fed

Ο κ. Ben Bernanke έθεσε τη Federal Reserve σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, σε ομιλία του κατά την οποία δήλωσε ότι ”η υποτροπή στις αγορές έχει επιφέρει δυσχέρεια στις χρηματοοικονομικές συνθήκες” και μπορεί να πλήξει την πραγματική οικονομία. Με τα σχόλιά του ολοκληρώνεται η επανατοποθέτηση που άρχισε η κεντρική τράπεζα μία μέρα νωρίτερα, μέσω του αντιπροέδρου, κ. Don Kohn.

των Krishna Guha από την Ουάσιγκτον και Daniel Pimlott από τη Νέα Υόρκη

Ο κ. Ben Bernanke έθεσε τη Federal Reserve σε τροχιά μείωσης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, σε ομιλία του κατά την οποία δήλωσε ότι ”η υποτροπή στις αγορές έχει επιφέρει δυσχέρεια στις χρηματοοικονομικές συνθήκες” και μπορεί να πλήξει την πραγματική οικονομία.



Ο διοικητής της Fed δήλωσε επίσης ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τις δαπάνες των νοικοκυριών ”δεν είναι ευοίωνα” και προειδοποίησε πως ο συνδυασμός της ακριβής τιμής στη βενζίνη, της αποδυνάμωσης στην αγορά ακινήτων, των αυστηρότερων πιστωτικών συνθηκών και της διολίσθησης στα χρηματιστηρία θα δημιουργήσει προβλήματα για τον καταναλωτή τους επόμενους μήνες.

Τα σχόλια του κ. Bernanke ολοκληρώνουν την επανατοποθέτηση που άρχισε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μία μέρα νωρίτερα, μέσω του αντιπροέδρου, κ. Don Kohn.

Ο κ. Bernanke δήλωσε ότι η Fed παραμένει ανήσυχη για τους κινδύνους στον πληθωρισμό εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές τροφίμων, ενέργειας και εισαγωγών. Σε μια προφανή προειδοποίηση προς τους επενδυτές ότι η μείωση των επιτοκίων από τη Fed στις 11 Δεκεμβρίου δεν είναι εξασφαλισμένη, είπε ότι θα πρέπει να διυλιστούν αρκετές ακόμη πληροφορίες, μεταξύ των οποίων τα σημαντικά στοιχεία για την απασχόληση.

Το κορύφωμα της ομιλίας του ήταν όταν δήλωσε ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια εάν ισχύσουν τρεις συνθήκες: αν παραμείνουν πιεσμένες οι αγορές, αν δεν αυξηθούν οι κίνδυνοι στον πληθωρισμό και αν δεν αποδειχτούν ισχυρότερα απ’ όσο αναμένεται τα οικονομικά στοιχεία.

Τα σχόλιά του έγιναν την ώρα που ανακοινωνόταν ότι η αμερικανική οικονομία κινήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό τεσσάρων ετών στο γ’ τρίμηνο. Η εκτίναξη των εξαγωγών χάρη στην αποδυνάμωση του δολαρίου και στην παγκόσμια ανάπτυξη υπερστάθμισε τις αρνητικές επιπτώσεις της επιδείνωσης στην αγορά ακινήτων.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v