Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ”υπερφίαλοι” τραπεζίτες υπεύθυνοι της κρίσης

Σφοδρή επίθεση κατά των διοικήσεων των τραπεζών, οι οποίες δεν είχαν τα απαραίτητα ”προσόντα” για να διαχειριστούν την κρίση, εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Peer Steinbruck, σε συνέντευξή του στους ”Financial Times”.

των Ralph Atkins και Bertrand Benoit από το Βερολίνο

Στην ακατάδεκτη συμπεριφορά τραπεζιτών και χρηματιστών, οι οποίοι νόμιζαν ότι είναι πολύ πιο έξυπνοι από οποιονδήποτε άλλο, θα πρέπει να αποδοθεί η ”καταστροφή” σε παγκόσμιο επίπεδο από την πιστωτική κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Peer Steinbruck.

Σε συνέντευξή του στους ”Financial Times”, ο κ. Steinbruck, αν και υποστηρίζει ότι οι κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία δεν είναι τόσο ισχυροί (από την κρίση), προσθέτει ότι θα πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Η πρόταση της Γερμανίας, πριν από την πλήρη επέκταση της κρίσης, για μεγαλύτερη διαφάνεια, από τη μια πλευρά χλευάστηκε, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παρεξηγήθηκε, καθώς αρκετοί θεώρησαν ότι αυτό που πραγματικά πρότεινε η Γερμανία ήταν απλώς η επιβολή περισσότερων περιοριστικών μέτρων. Όμως, αυτή τη στιγμή, όπως υποστηρίζει ο κ. Steinbruck, αρχίζει να κερδίζει υποστηρικτές.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, οι επικεφαλής στον χρηματοοικονομικό κλάδο αποδείχτηκε ότι ”δεν είχαν το απαραίτητο επίπεδο”. ”Η υπεροπτική στάση τους –που μεταφράζεται στο εμείς είμαστε πολύ πιο έξυπνοι από οποιονδήποτε άλλο- οδήγησε σε καταστροφή”, σημείωσε ο κ. Steinbruck.

Οι δηλώσεις τους καταφθάνουν έπειτα από τις ανακοινώσεις των IKB και WestLB, δύο γερμανικών τραπεζών που έχουν πληγεί από την τρέχουσα κρίση, ότι πιθανώς να έχουν μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες απώλειες, και μετά την αιφνίδια παραίτηση του κ. Rolf Gerlach, πρόεδρου της WestLB.

Ύστερα από διαπραγματεύσεις με την Bundesbank και τις αρχές ελέγχου, οι τράπεζες που βοήθησαν στη σωτηρία της IKB δεσμεύτηκαν ότι θα προσφέρουν επιπλέον 520 εκατ. δολάρια, μετά την ”ένεση” ύψους 5,1 δισ. δολαρίων.

Ο κ. Steinbruck ήταν ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στις διοικήσεις τόσο της Sachsen LB όσο και της IKB. ”Είναι ξεκάθαρο ότι οι διοικήσεις δεν είχαν την απαραίτητη εμπειρία. Δεν ήταν ικανοί να διαχειριστούν τα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα στα οποία τοποθέτησαν κεφάλαια”.

Μάλιστα, ο κ. Steinbruck υποστήριξε ότι οι φορολογούμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τα λάθη των διοικήσεων των τραπεζών.

Σημειώνεται, δε, ότι η Bundesbank έχει προειδοποιήσει πως η πιστωτική κρίση έχει ενισχύσει σημαντικά το μακροοικονομικό ρίσκο για το γερμανικό χρηματοοικονομικό σύστημα, αλλά η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλό δρόμο.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v