Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτάει η Wall Street μαζί με το αργό

Πιο βαθιά στο «κόκκινο» οι δείκτες στη Wall Street, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι στραμμένο στη Fed. Βουτιά 2,7% για το αργό. Aπώλειες 280 μονάδων για τον Dow Jones. Οριακή άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο. Στο 1,74% η απόδοση του 10ετους αμερικάνικου ομολόγου.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, μετά τα χθεσινά τριψήφια κέρδη, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι επικεντρωμένο στη συνεδρίαση της Fed την επόμενη εβδομάδα και την τιμή του αργού.

Ο Dow Jones κινείται 1,5% ή 280 μονάδες χαμηλότερα στις 18.046 μονάδες, ο Nasdaq διολισθαίνει 1,44% στις 5.137 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 1,7% στις 2.122 μονάδες. 

«Η αβεβαιότητα είναι ο κυρίαρχος τόνος στην αγορά, όπως είναι όλη τη χρονιά», δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής οικονομολόγος της Wunrerlich Securities. «Mέχρι χθες, γνωρίζαμε τι έτρωγε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό κάθε αξιωματούχος της Fed. Το πρόβλημα με αυτή την εβδομάδα είναι πως τώρα δεν θα έχουμε αυτή την πληροφόρηση», πρόσθεσε.

H επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θα συναντηθεί την Τρίτη και την Τετάρτη. Οι προσδοκίες της αγοράς για μια αύξηση επιτοκίου βρίσκονται στο 15%. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το μέσο (median) ετήσιο εισόδημα των νοικοκυριών ενισχύθηκε το 2015 κατά 5,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή κατά 2.800 δολάρια, στα 56.500 δολάρια.

Η άνοδος αυτή αφήνει τα εισοδήματα των νοικοκυριών μόλις 1,6% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2007, όταν ξεκίνησε η τελευταία ύφεση. Ωστόσο, η ετήσια άνοδος του 5,2% είναι η μεγαλύτερη από τότε που δημοσιεύτηκαν τα πρώτα σχετικά στοιχεία το 1967.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 2,7% στα 45,03 δολάρια το βαρέλι, μετά τη δημοσίευση έκθεσης της ΙΕΑ που εκτιμά ότι η υπερπροσφορά στην αγορά θα διατηρηθεί ως και το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Μια απότομη πτώση στην ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τα διαρκώς αυξανόμενα αποθέματα και την προσφορά, σημαίνουν πως θα παραμείνει η υπερπροσφορά στην αγορά αργού τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017, τονίζει η ΙΕΑ.

Άνοδο 0,27% στα 1.329 δολάρια ανά ουγκιά καταγράφει ο χρυσός.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Βουτιά 1% πραγματοποίει το βρετανικό νόμισμα έναντι του δολαρίου.

Σε ελεύθερη πτώση τα αμερικάνικα ομόλογα. Η απόδοση του 10ετους τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, καταγράφει άλμα επτά μονάδων βάσης στο 1,74%.

Στις υπόλοιπες αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,2%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα. 

Στο ταμπλό, άλμα 3% πραγματοποιεί η μετοχή της Apple, η μόνη από τις 30 του βιομηχανικού δείκτη που βρίσκεται σε θετικό έδαφος. Η μετοχή καταγράφει την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά εβδομάδων, μετά τα στοιχεία που έδειξαν πωλήσεις ρεκόρ για το νέο iPhone 7.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v