Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street

Ανέκαμψε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής. Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών (από 8 Ιουλίου) σημείωσε ο S&P. Στο επίκεντρο τα επιτόκια. Κέρδη 2,4% για την Apple. Ανοδικά γύρισε η τιμή του πετρελαίου. Τέταρτη διαδοχική πτώση για τον χρυσό.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street μετά την ψυχρολουσία της Παρασκευής (πτώση άνω του 2%) αν και παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Σήμερα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε πως «δεν βρίσκει κανέναν επιτακτικό λόγο για τον οποίο θα έπρεπε η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να κινηθεί αυτή τη στιγμή».

Επιπλέον η αξιωματούχος της Fed, Lael Brainard υποστήριξε ότι «η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι προσεκτική στην αύξηση των επιτοκίων για να μην παγιδευτεί σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης και χαμηλού πληθωρισμού».

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις καθησύχασαν εν μέρει τις ανησυχίες για τα επιτόκια αν και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Neel Kashkari δεν έχει δικαίωμα ψήφου στη επικείμενη συνεδρίαση της Fed στις 20-21 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Κεντρικός Τραπεζίτης της Βοστόνης Eric Rosengren επιχειρηματολόγησε υπέρ της (άμεσης και) σταδιακής αύξησης των επιτοκίων, επισημαίνοντας τις αντοχές της αμερικανικής οικονομίας στους εξωγενείς κινδύνους. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο Eric Rosengren υπήρξε επιφυλακτικός στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων.

Θέση για τα επιτόκια έλαβε και ο υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Yellen κρατά τα επιτόκια χαμηλά λόγω πιέσεων από τον Λευκό Οίκο.

Επιπλέον, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές προσδοκούν σε πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ εντός του μήνα. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,9% στα 46,29 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται και οι εκλογές στις ΗΠΑ. Η Χίλαρι Κλίντον υποχρεώθηκε να ακυρώσει επίσκεψή της σε εκλογική περιφέρεια καθώς διαγνώστηκε με πνευμονία μετά την κατάρρευσή της στην τελετή μνήμης της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Αναλυτές θεωρούν ότι η απόσυρση της Κλίντον έστω και για λίγες μέρες από τον προεκλογικό της αγώνα θα δώσει ώθηση στην καμπάνια του Τραμπ.

Στο εταιρικό μέτωπο, την πρώτη άνοδο (+2,4%) μετά την παρουσίαση του iPhone 7 σημείωσε η μετοχή της Apple. Σημειώνεται ότι τις δύο προηγούμενες μέρες ο τίτλος είχε καταγράψει συνολικές απώλειες 4,8%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,32% ή 240 μονάδων στις 18.325, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,47% στις 2.159 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,68% στις 5.211 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Wal-Mart (+2,7%) και Apple (+2,4%) ενώ πτώση σημείωσε μόνο ο τίτλος της DuPont (-0,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε οριακά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1234 από 1,1233 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε για τέταρτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,7% στα 1.325 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε μία μονάδα βάσης στο 1,67% ενώ το γερμανικό δεκαετές ομόλογο κρατήθηκε σε θετική απόδοση για δεύτερη διαδοχική ημέρα, στο 0,04%.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v