Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Boυτιά στη Wall Street με τα επιτόκια στο επίκεντρο

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στη Wall Street, με τον S&P 500 να οδεύει για το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούλιο. Υποχωρεί πάνω από 300 μονάδες ο Dow Jones. Πτώση 3,5% για το αργό. Οριακές απώλειες για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο. Σε ελεύθερη πτώση τα treasuries.

Διευρύνουν τις απώλειες οι αμερικανικές μετοχές, στην χειρότερη συνεδρίαση μετά το Brexit, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίου από την Fed και το αργό πετρέλαιο διαγράφει τα κέρδη από το χθεσινό ράλι.

Ο αξιωματούχος της Fed Έρικ Ρόζενγκρεν δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης ότι η αμερικανική οικονομία κινδυνεύει με υπερθέρμανση, αν δεν αυξήσει σύντομα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα. H δήλωση οδήγησε υψηλότερα τις προβλέψεις των αγορών για μια αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, στο 32% από 28%. 

Οι αμερικανικές μετοχές πήραν την σκυτάλη από τις ευρωπαϊκές και ασιατικές αγορές, οι οποίες «ταρακουνήθηκαν» από την είδηση πως η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε με επιτυχία και πέμπτη πυρηνική δοκιμή.

Ο Dow Jones καταγράφει πτώση 1,79% ή 320 μονάδες στις 18.157 μονάδες. Στο «κόκκινο» βρίσκονται και οι 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. Ο Νasdaq διολισθαίνει 2,1% στις 5.140 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 2,02% χαμηλότερα στις 2.137 μονάδες.

«Πιστεύω ότι το κλειδί εδώ είναι η ομιλία του Έρικ Ρόζενγκρεν» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κέλι, υπεύθυνος παγκόσμιας στρατηγικής στην JPMorgan Funds. «Νομίζω ότι θέλουν να φτάσουν σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να αυξήσουν τα επιτόκια το Σεπτέμβριο για να διατηρήσουν την αξιοπιστία τους. Αν η αγορά οδηγηθεί σε sell off λόγω των προβλέψεων για πιθανή αύξηση επιτοκίου, θα ανακάμψει γρήγορα» πρόσθεσε. 

Οι δείκτες κινήθηκαν χαμηλότερα και την Πέμπτη, καθώς η ΕΚΤ διέψευσε τις προσδοκίες των επενδυτών για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

«Με την απραξία της ΕΚΤ να πυροδοτεί φόβους ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα οφέλη της περαιτέρω νομισματικής τόνωσης, η Wall Street μπορεί να υποστεί βαθύτερες απώλειες», έγραψε αναλυτής της FXTM Research σε σημείωμα προς πελάτες. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τα αποθέματα χονδρικής παρέμειναν αμετάβλητα τον Ιούλιο, ενώ οι πωλήσεις χονδρικής σημείωσαν πτώση 0,4%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται σε αρνητικό έδαφος, διαγράφοντας μέρος από τα κέρδη του χθεσινού ράλι. Η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας του αργού καταγράφει πτώση 3,5%, στα 45,9 δολάρια το βαρέλι.

Οριακές απώλειες σημειώνει ο χρυσός, διολισθαίνοντας 0,08% στα 1.340 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,123.

Βαριές απώλειες καταγράφουν τα αμερικανικά ομόλογα, με την απόδοση του αμερικάνικου 10ετους τίτλου να σημειώνει άλμα έξι μονάδων βάσης στο 1,66%. Σημειώνεται, πως η απόδοση του ομολόγου κινείται αντίστροφα από την τιμή.

Στο ταμπλό, η μετοχή της κατασκευαστική Honvanian Enterprises βουτάει 10%, μετά από την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων και την υποβάθμιση του outlook.

Άλμα 9% σημειώνει η μετοχή της Restoration Hardwater, μετά την είδηση πως η εταιρεία ανακοίνωσε πωλήσεις που ήταν καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Ράλι 23% πραγματοποιεί η μετοχή της Lexicon Pharmaceuticals, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε θετικά αποτελέσματα από την δοκιμή φαρμάκου για την διαβήτη.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v