Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στα επιτόκια

Κέρδη στη Wall Street παρά τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Απομακρύνονται οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Συρρικνώθηκε το εμπορικό έλλειμμα. Εβδομαδιαία «βουτιά» 6,7% για το πετρέλαιο. Δεύτερη μέρα ανόδου για τον χρυσό.

Τα απογοητευτικά στοιχεία στην αγορά εργασίας στήριξαν την άνοδο στη Wall Street καθώς -σύμφωνα με τους αναλυτές- ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, κατώτερα των αναμενόμενων ήταν τα στοιχεία απασχόλησης του Αυγούστου καθώς δημιουργήθηκαν 151.000 νέες θέσεις εργασίας και ο δείκτης ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητος στο 4,9%. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρή μείωση του δείκτη ανεργίας στο 4,8% και τη δημιουργία 173.000 θέσεων εργασίας.

Επιπλέον αναθεωρήθηκε προς τα πάνω η μέτρηση του Ιουλίου. Σύμφωνα με την κυβέρνηση τον Ιούλιο δημιουργήθηκαν 275.000 θέσεις εργασίας έναντι 255.000.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επαναλάβει πολλές φορές πως η απόφασή τους για αύξηση των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από τα εγχώρια οικονομικά στοιχεία (απασχόληση-πληθωρισμός). Αυτό άλλωστε υποστήριξε και η Janet Yellen την προηγούμενη εβδομάδα όταν μεταξύ άλλων ανέφερε: «τα επιχειρήματα υπέρ μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της βελτίωσης στην αγορά εργασίας και των προσδοκιών για ήπια οικονομική ανάπτυξη».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της EverBank, Chris Gaffney, «Η ίδια η Yellen έχει δηλώσει ότι όλα εξαρτώνται από τα οικονομικά στοιχεία. Αυτή η μέτρηση της απασχόλησης δεν μπορεί να υποστηρίξει αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και αν τα στοιχεία συνεχίσουν να απογοητεύουν τότε οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων εντός του 2016 περιορίζονται αισθητά».

Επιπλέον το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε 11,6% τον Ιούλιο μετά από «εκτόξευση» σε υψηλό 10 μηνών των εξαγωγών.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου μετά από τέσσερις διαδοχικές ημέρες πιέσεων στον απόηχο της αισθητής αύξησης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Σήμερα, με αφορμή τις δηλώσεις Πούτιν, επανήλθαν στο προσκήνιο οι προσδοκίες για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ εντός του μήνα. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 3% στα 44,44 δολάρια ανά βαρέλι. Ωστόσο στην εβδομάδα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 6,7%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,39% στις 18.491 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,42% στις 2.179 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 5.249 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+0,9%) και Boeing (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-0,9%) και Wal-Mart (-0,5%).

Σημειώνεται ότι την Δευτέρα η Wall Street θα παραμείνει κλειστή λόγω αργίας (Labor Day).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε αισθητά υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1163 από 1,1197 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα από το χαμηλό δύο μηνών, σημειώνοντας άνοδο 0,7% στα 1.326 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε μία μονάδα βάσης στο 1,57%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v