Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρόζενγκρεν: Η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα ξεπεράσει το 2% τα επόμενα δύο τρίμηνα, εκτίμησε ο αξιωματούχος της Fed Έρικ Ρόζενγκρεν. Βλέπει σταδιακή επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2%. Περιστασιακοί οι λόγοι για την αδύναμη ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ρόζενγκρεν: Η Fed πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια σύντομα

O αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ Έρικ Ρόζενγκρεν, δήλωσε την Παρασκευή ότι υπάρχουν καλοί λόγοι υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων, δεδομένου του αυξανόμενου κινδύνου υπερθέρμανσης της αμερικανικής οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών.

«Παρά τους αντίθετους ανέμους από το εξωτερικό», τόνισε ο πρόεδρος της Fed Βοστόνης, η αγορά απασχόλησης των ΗΠΑ έχει βελτιωθεί σταδιακά ενώ ο πληθωρισμός επιστρέφει με αργό ρυθμό στον στόχο του 2%.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο κ. Ρόζενγκρεν υποστήριξε πως η αγορά εργασίας μπορεί να πιάσει ή να ξεπεράσει τον στόχο της πλήρους απασχόλησης την επόμενη χρονιά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η υποτονική οικονομική ανάπτυξη το πρώτο μισό του 2016 οφείλεται πιθανότατα σε περιστασιακούς παράγοντες, πρόσθεσε. «Ο συνδυασμός της σχετικά ισχυρής εγχώριας ζήτησης και της αύξησης των αποθεμάτων θα προσφέρει το θεμέλιο ώστε η ανάπτυξη να ξεπεράσει το 2% τα επόμενα δύο τρίμηνα», σημείωσε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει κίνδυνος η οικονομία να αρχίσει να αναπτύσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό και να αναγκάσει τη Fed να αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα στη συνέχεια, προκαλώντας ενδεχομένως μια ύφεση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v