Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός μετά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Την ισχυρότερη πυρηνική βόμβα έως σήμερα δοκίμασε η Βόρεια Κορέα, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων ανά τον κόσμο. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας και αυστηρές προειδοποιήσεις. Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Συναγερμός μετά την πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας

Την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η Βόρεια Κορέα, εξηγώντας και τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στην κορεατική χερσόνησο μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. 

Η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

«Θεωρούμε ότι ο Βορράς διεξήγαγε σήμερα μια πυρηνική δοκιμή», είπε νωρίτερα αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας. Η Σεούλ εκτιμά ότι «η έκρηξη είχε ισχύ περίπου 10 κιλοτόνων», γεγονός που σημαίνει ότι η πυρηνική βόμβα που δοκιμάστηκε είναι «η ισχυρότερη» που έχει κατασκευάσει η Βόρεια Κορέα «μέχρι σήμερα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Για ξεκάθαρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ έκανε λόγο η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκέουν-χιε, η οποία είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα. 

Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.

Η πέμπτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είναι μια «αυτοκαταστροφική» πρόκληση που δείχνει τη «μανιακή αδιαφορία για τον κίνδυνο» του ηγέτη της χώρας αυτής Κιμ Γιονγκ Ουν κι αψηφά τις διεθνείς εκκλήσεις προς την Πιονγιάνγκ να εγκαταλείψει τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο, τόνισε η Παρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες της.

Η Νότια Κορέα θα προετοιμαστεί για ν' αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας, μετά την πραγματοποίηση της 5ης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού των Οικονομικών, Γιο Ιλ-χο.

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν' αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της αγοράς, έχοντας τεταμένη την προσοχή μας περισσότερο από κάθε άλλη φορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, στη διάρκεια έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης για τις γεωπολιτικές επιπτώσεις στην Κορεατική Χερσόνησο, από την προκλητική τακτική της Βόρειας Κορέας.

Απειλεί με κυρώσεις ο Ομπάμα

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας στις 9 Σεπτεμβρίου ως μια μεγάλη απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια και την διεθνή ειρήνη και σταθερότητα, δήλωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου που δημοσίευσε ο Λευκός Οίκος, ο κ. Ομπάμα υποσχέθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους εταίρους των ΗΠΑ για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγκγιάνγκ.

«Οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται και δεν θα αποδεχτούν ποτέ την Βόρεια Κορέα ως μια χώρα με πυρηνικά» προειδοποίησε.

«Η σημερινή πυρηνική δοκιμή, μια κατάφωρη παραβίαση πολλαπλών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθιστά σαφές την περιφρόνηση της Βόρειας Κορέας για τους διεθνείς κανονισμούς και κριτήρια συμπεριφοράς και καταδεικνύει ότι δεν έχει ενδιαφέρον στο να είναι ένα υπεύθυνο μέλος της διεθνούς κοινότητας» υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα.

Ο ίδιος τόνισε πως θα εργαστεί για να γίνουν επιπρόσθετα σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένων και κυρώσεων, για να γίνει σαφές στην Βόρεια Κορέα ότι υπάρχουν συνέπειες στις παράνομες και επικίνδυνες πράξεις της.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα πυρηνικά της Β.Κορέας

Κεκλεισμένων των θυρών θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει την πυρηνική δοκιμή της Β.Κορέας. Η δοκιμή προκάλεσε σάλο και «κύμα» καταδικαστικών δηλώσεων, καθώς η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πλέον είναι σε θέση να τοποθετήσει πηρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 22:00 ώρα Ελλάδας μετά από αίτημα των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία του μετά την πυρηνική δοκιμή.

Σε δηλώσεις που έκαναν σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη, ο Κέρι σημείωσε ότι είχε "σοβαρές συνομιλίες" για τη δοκιμή αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

"Είχαμε μια σοβαρή συνομιλία γι'αυτό (με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας). Προφανώς η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανησυχούν πολύ λόγω της γειτονίας τους (με τη Βόρεια Κορέα). Όμως πιστεύω ότι είναι αρκετά σωστό να πω ότι και η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ ανησυχούν γι'αυτό", πρόσθεσε, όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Λαβρόφ δήλωσε παράλληλα στους δημοσιογράφους κατά τη συνάντησή του με τον Κέρι ότι πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ. "Ανησυχούμε πολύ, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και οφείλουμε να δώσουμε αυτό το πολύ ισχυρό μήνυμα", σημείωσε.

Ο Κέρι δήλωσε επίσης ότι αναμένει την αντίδραση σήμερα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη δοκιμή αυτή και ότι θα γίνει συζήτηση στον ΟΗΕ. "Προσπαθούμε να δούμε ακριβώς τι συνέβη (...) και σίγουρα θα το συζητήσουμε στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αυτό είναι βέβαιο", κατέληξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

H ανακοίνωση της πυρηνικής δοκιμής από την τηλεόραση της Β. Κορέας.

Διεθνής κατακραυγή

Ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών Ντάνιελ Ράσελ εξέφρασε σήμερα την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.

«Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ράσελ, πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.

Όλες οι πλευρές πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, καθώς δεν είναι προς το συμφέρον κανενός η επικράτηση συνθηκών χάους ή πολέμου στην Κορεατική Χερσόνησο, μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Η πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής «δεν αποτελεί σοφή επιλογή» από τη Βόρεια Κορέα, αλλά και η απόφαση της Νότιας Κορέας για την ανάπτυξη ενός τεχνολογικά εξελιγμένου αντιπυραυλικού συστήματος έχει ανατρέψει την περιφερειακή στρατηγική ισορροπία, τονίζει σε σχόλιό του το Xinhua, στην πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου, μετά την πραγματοποίηση της πυρηνικής δοκιμής.

Εν τω μεταξύ, η Γαλλία καταδίκασε την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας στο Παρίσι. «Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα, ενώ καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ ν' αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του», τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v