Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ιστορικά υψηλά ο Nasdaq

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street με τον Nasdaq ωστόσο να πιάνει νέα επίπεδα ρεκόρ. Προβλημάτισε η «βουτιά» του δείκτη ISM υπηρεσιών στις ΗΠΑ. Δεύτερη σερί άνοδος για το πετρέλαιο. Ισχυρές πιέσεις στο δολάριο. Σε υψηλό τριών εβδομάδων ο χρυσός.

Υψηλότερα κινήθηκε η Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (λόγω της χθεσινής αργίας) με ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου και την έντονη επιχειρηματική κινητικότητα.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου παρέμεινε σε ανοδικό κανάλι για δεύτερη διαδοχική ημέρα καθώς οι επενδυτές προσδοκούν σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής στην επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ τον Σεπτέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι χθες η Σαουδική Αραβία συμφώνησε να συνεργαστεί με τη Ρωσία αλλά διαφώνησε στο πάγωμα της παραγωγής. Σήμερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,9% στα 44,83 δολάρια ανά βαρέλι.

Ωστόσο, προβλημάτισε έντονα η πτώση του αμερικανικού δείκτη ISM υπηρεσιών σε χαμηλό αντίστοιχο του Φεβρουαρίου 2010. Συγκεκριμένα ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε στις 51,4 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 55,5 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed με τους αναλυτές ωστόσο να δίνουν μικρές πιθανότητες στην αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων απασχόλησης και της «βουτιάς» του δείκτη ISM υπηρεσιών στις ΗΠΑ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της αμερικανικής Monsanto κατέγραψε άνοδο 2% μετά την προσφορά εξαγοράς που κατέθεσε η φαρμακευτική Bayer ύψους 56 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τη διοίκηση της γερμανικής εταιρείας οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Επιπλέον, η General Electric ανακοίνωσε θα αγοράσει δύο ευρωπαϊκές εταιρείες 3-D printing έναντι 1,4 δισ. δολαρίων.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 18.538 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,3% στις 2.186 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έπιασε επίπεδα ρεκόρ καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 5.275 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+1,5%) και Boeing (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-1%) και United Technologies (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, μετά τα στοιχεία ISM υπηρεσιών, το δολάριο κινήθηκε αισθητά χαμηλότερα έναντι του ευρώ στο 1,1258 από 1,1147 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 18ης Αυγούστου, σημειώνοντας άνοδο 2,1% στα 1.354 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε έξι μονάδες βάσης στο 1,54%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v