Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τον Ντράγκι

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στη Wall Street, μετά τη διάψευση των προσδοκιών για επέκταση του QE από την ΕΚΤ. Σε υψηλό δύο εβδομάδων το ευρώ έναντι του δολαρίου. Άλμα 3% για το αργό πάνω από τα 47 δολάρια. Υποχωρεί 2,7% η Apple. Απώλειες για τα treasuries.

Την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθούν οι αμερικανικές μετοχές, μετά τη δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν συζήτησε στη σημερινή συνεδρίαση επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,34% στις 18.459 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,4% στις 5.262 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται 0,3% χαμηλότερα στις 2.179 μονάδες. 

Το πρόγραμμα είναι αποτελεσματικό και είμαστε επικεντρωμένοι στην εφαρμογή του, υπογράμμισε o κ. Ντράγκι κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Οι αλλαγές στις οικονομικές προβλέψεις δεν δικαιολογούν περαιτέρω δράση, πρόσθεσε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να δράσει στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί. 

«Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχωρούν γιατί δεν υπάρχει ένδειξη για νέα τόνωση από την ΕΚΤ και αυτό ασκεί πίεση στις αμερικανικές αγορές», δήλωσε αναλυτής της CMC Markets στο Marketwatch.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την εβδομάδα που έληξε στις 3 Σεπτεμβρίου στις 259.000 από 263.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις θα αυξηθούν στο επίπεδο των 265.000.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 3% στα 47,1 δολάρια το βαρέλι, διευρύνοντας τα αρχικά κέρδη μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση ρεκόρ στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Ο χρυσός διολισθαίνει 0,1% στα 1.347 δολάρια ανά ουγκιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,57%. Σημειώνεται πως η απόδοση κινείται αντίστροφα από την τιμή.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Το ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύεται 0,7% έναντι του δολαρίου, σκαρφαλώνοντας στο επίπεδο του 1,132. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της Apple καταγράφει πτώση 2,7%. Ο τεχνολογικός κολοσσός παρουσίασε την Τετάρτη το νέο iPhone 7. Η εταιρεία ανακοίνωσε πως δεν θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για τις πωλήσεις του νέου κινητού για την πρώτη εβδομάδα.

Η Wells Fargo υποβάθμισε τη σύσταση της μετοχής σε market perform από outperform. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v