Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα… φλεγόμενα κινητά της Samsung «έκαψαν» τη μετοχή της εταιρίας

Η ανάκληση συσκευών, οι προειδοποιήσεις ασφαλείας μέχρι και στις πτήσεις, και ο ανταγωνισμός οδηγούν σε κατρακύλα τη χρηματιστηριακή αξία του κολοσσού. Επιμένουν οι επενδυτές πως πρόκειται για ευκαιρία, επισημαίνει το CNBC.

Tα… φλεγόμενα κινητά της Samsung «έκαψαν» τη μετοχή της εταιρίας

Πτώση στην τιμή της μετοχής της Samsung Electronics κατά 7% προκάλεσε χθες η ανάκληση του Galaxy Note 7, μετά από αναφορές για εκρήξεις συσκευών λόγω προβλήματος στις μπαταρίες, σημειώνει σε άρθρο του το CNBC. 

Η ζημιά στην κεφαλαιοποίηση της νοτιοκορεατικής εταιρίας άγγιξε τα 16 τρισεκατομμύρια γουόν ($14,3 δισεκατομμύρια), εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο που θα επιφέρει η ανάκληση συσκευών στην πορεία του μεγαλύτερου, με βάση το μερίδιο αγοράς, κατασκευαστή smartphone στον κόσμο.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάκληση θα προκαλέσει μείωση στα τριμηνιαία λειτουργικά κέρδη της Samsung κατά 1 τρισεκατομμύρια γουόν ($900 εκατομμύρια). Αναμένεται να πωληθούν κατά το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο συνολικά περίπου 6 εκατομμύρια συσκευές Note 7, αντί των αρχικών εκτιμήσεων για 12 έως 15 εκατομμύρια συσκευές. Αν είναι προβληματικές και οι καινούριες συσκευές, τότε ενδέχεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι πωλήσεις της ναυαρχίδας της Samsung, του Galaxy S8, το οποίο θα κυκλοφορήσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Η Samsung εξέδωσε ανακοίνωση το Σαββατοκύριακο προτρέποντας τους πελάτες να κλείσουν τα Note 7 και να ανταλλάξουν με καινούριες τις συσκευές τους το συντομότερο δυνατό.

Στα προβλήματα της Samsung προστέθηκε την Παρασκευή και η προτροπή της Αμερικανικής Υπηρεσίας Αεροπορίας (Federal Aviation Administration) προς τους χρήστες των Note 7 να μην ενεργοποιήσουν ή φορτίσουν τις συσκευές τους κατά τη διάρκεια των πτήσεων ή να τις τοποθετήσουν σε αποσκευές που θα περάσουν από check in.

Το ενδεχόμενο οι πελάτες της Samsung να στραφούν στο iPhone 7 σε συνδυασμό με τις προειδοποιήσεις ασφαλείας, απειλούν την ανάκαμψη των λειτουργικών κερδών του τμήματος τεχνολογίας πληροφοριών (ΙΤ) και κινητής τηλεφωνίας της Samsung, το οποίο ενισχύθηκε κατά 56% το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, κυρίως λόγω των ενισχυμένων πωλήσεων του Galaxy S7 Edge.

Παρ' όλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν πως η κάμψη στην τιμή της μετοχής της Samsung αποτελεί αγοραστική ευκαιρία, καθώς η εταιρία παραμένει ισχυρή σε άλλους τεχνολογικούς τομείς.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αυτά είναι άσχημα νέα αλλά πιστεύουμε πως είναι υπερπροβεβλημένα σε σχέση με όλα τα άλλα τα οποία η Samsung κάνει προς το παρόν καλά», δήλωσε στο CNBC ο Neil Dwayne, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων στις ευρωπαϊκές αγορές της Allianz Global Investors, συμπληρώνοντας πως θα το αντιμετωπίσουν σαν μια ευκαιρία επένδυσης σε μια τεράστια εταιρία που τα πάει καλά σε άπειρα άλλα πράγματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v