Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Rogoff: Οι αγορές χάνουν την πίστη στις κεντρικές τράπεζες

Υπάρχει απώλεια εμπιστοσύνης στη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να αναγεννήσουν τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο καθηγητής του Harvard, Kenneth Rogoff, στο Bloomberg.

Rogoff: Οι αγορές χάνουν την πίστη στις κεντρικές τράπεζες

Oι αγορές χάνουν την εμπιστοσύνη τους στη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν τον πληθωρισμό, δήλωσε ο οικονομολόγος Kenneth Rogoff, σημειώνοντας πως υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχουν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Ούτε η ΕΚΤ ούτε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) κατάφεραν να οδηγήσουν υψηλότερα τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό» ανέφερε στο Bloomberg ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Harvard. «Πιστεύω πως υπάρχει απώλεια εμπιστοσύνης στη δυνατότητα των κεντρικών τραπεζών να αναγεννήσουν τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.

«Πιστεύω ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να επιτύχει η ποσοτική χαλάρωση», σημείωσε ο κ. Rogoff, ο οποίος έχει διατελέσει και επικεφαλής οικονομολόγος την περίοδο 2001-2003. «Η κυβέρνηση είναι αυτή στην οποία ανήκει η κεντρική τράπεζα. Αν μια κεντρική τράπεζα αγοράζει κρατικό χρέος, είναι σαν η κυβέρνηση να εκδίδει βραχυπρόθεσμο χρέος», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v