Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνέχεια ”βουτιάς” στη Wall με αιχμή τον Nasdaq

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά και στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Nasdaq να δέχεται ισχυρότερες πιέσεις, καθώς το κλίμα επιβαρύνεται από τις ισχνές προβλέψεις της Qualcomm, τις προβλέψεις για ζημιές από επισφαλή δάνεια της Wachovia αλλά και την εκτίναξη των τιμών εισαγωγών τον Οκτώβριο. Πτώση στις ευρωαγορές.

Σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αμερικανική αγορά και στη σημερινή συνεδρίαση, με το κλίμα να επιβαρύνεται από τις ισχνές προβλέψεις της Qualcomm, τις προβλέψεις για ζημιές από επισφαλή δάνεια της Wachovia αλλά και την εκτίναξη των τιμών εισαγωγών τον Οκτώβριο.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά ανέκαμψε από ισχυρές απώλειες, με κέρδη για τους τραπεζικούς τίτλους και ισχυρές απώλειες για τους τεχνολογικούς (με τον Nasdaq να κλείνει με πτώση 1,5% ενώ έφτασε να χάνει έως και 3,1%) μετά τις ισχνές προβλέψεις της Cisco Systems.

Σήμερα, μια άλλη τεχνολογική εταιρία, η Qualcomm δίνει τον τόνο στο δείκτη Nasdaq, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στη δημοσιονομική χρήση που ξεκινά στο τρέχον τρίμηνο αναμένεται να αυξηθούν κατά μόλις 1-4%. Η μετοχή υποχωρεί κατά 7%.

Πτώση άνω του 3% και για τον τίτλο της Wachovia μετά την πρόβλεψη της τράπεζας για διαγραφές ζημιών 500-600 εκατ. δολάρια από επισφαλή δάνεια στο δ’ τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, νέα αύξηση 1,8% εμφάνισαν τον Οκτώβριο οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων στις ΗΠΑ, σε μια εξέλιξη που αποδίδεται τόσο στην υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου όσο και στην εκτίναξη της πετρελαϊκής τιμής στο διάστημα αυτό.

Από την αρχή του χρόνου, οι τιμές εισαγωγών στις ΗΠΑ καταγράφουν αύξηση 9,5%, επιβεβαιώνοντας τη χθεσινή πρόβλεψη του κεντρικού τραπεζίτη για πληθωριστική απειλή λόγω πετρελαίου.

Το πετρέλαιο υποχωρεί στα 95,1 δολάρια το βαρέλι ενώ το δολάριο κινείται κοντά στα ιστορικά χαμηλά του έναντι του ευρώ, στα 1,4693 δολ.

Μια από τις θετικές συνέπειες της αδυναμίας του δολαρίου είναι η σταδιακή συρρίκνωση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος. Όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, το έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλά διετίας το Σεπτέμβριο, στα 56,5 δισ. δολάρια από έναντι προσδοκιών για υποχώρηση στα 59,3 δισ. δολάρια. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 1,1% στα επίπεδα ρεκόρ των 140,1 δισ. δολαρίων.

Ο Dow Jones κινείται στις 13.095 μονάδες με απώλειες 1,28%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί κατά 2,16%, στις 2.637 μονάδες. Πτώση 1,10% για τον S&P 500, στις 1.458 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 1,21%, στις 6.304,9 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε κατά 1,91%, στις 5.524,18 μονάδες. Οριακές απώλειες 0,09% για τον DAX 30, στις 7.812,4 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v