Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε τροχιά διόρθωσης η Wall μετά τον Bernanke

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, μετά και τις προειδοποιήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke για ”δίδυμη απειλή” σε ανάπτυξη-πληθωρισμό. Πτώση 145 μονάδων για τον Dow Jones, απώλειες 2,81% για τον Nasdaq και 1,04% για τον S&P 500. Μεικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές. Νέο ρεκόρ 28 ετών για το χρυσό.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η αμερικανική αγορά, μετά και τις προειδοποιήσεις του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke για ”δίδυμη απειλή” σε ανάπτυξη-πληθωρισμό.

Πτώση 145 μονάδων (-1,05%) στις 13.154 μονάδες για τον Dow Jones, ισχυρές απώλειες 2,81% για τον Nasdaq στις 2.671 μονάδες ενώ πτώση 1,04% καταγράφει και ο S&P 500, στις 1.460 μονάδες.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, σε ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ισχυρής επιβράδυνσης λόγω της διόρθωσης στη στεγαστική αγορά, αλλά και με μια πιθανή επιτάχυνση του πληθωρισμού λόγω της εκτίναξης των πετρελαϊκών τιμών και της αδυναμίας του δολαρίου.

Ο κ. Bernanke υπογράμμισε ότι ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve περιμένουν ότι η οικονομία θα σημειώσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση από το ρυθμό ανάπτυξης του γ’ τριμήνου και θα παραμείνει υπό πίεση και στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, ο πρόεδρος της Fed δεν θέλησε να δώσει στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, αρκούμενος να δηλώσει ότι ”η Federal Reserve θα συνεχίσει να αποτιμά τα οικονομικά δεδομένα και τις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές και θα δράσει όπως απαιτείται για να διασφαλίσει τη σταθερότητα τιμών και τη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη”.

Η ομιλία του προκάλεσε νέες πιέσεις στο δολάριο, το οποίο υποχώρησε εως και τα 1,4694 δολ. έναντι του ευρώ, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια της ευρωζώνης στο 4%, αλλά και τη συνοδευτική δήλωση, η οποία προκάλεσε σενάρια για πιθανή νέα αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ωστόσο, ο κ. Bernanke επεσήμανε ότι το δολάριο αναμένεται να παραμείνει το κυρίαρχο νόμισμα στα παγκόσμια αποθέματα των κεντρικών τραπεζών, σημειώνοντας ότι δεν περιμένει σημαντικές μεταβολές στα αποθέματα της Κίνας, παρά τις σχετικές αναφορές από κινέζους οικονομικούς αξιωματούχους.

Η ομιλία του κ. Bernanke προκάλεσε κλυδωνισμούς στη χρηματιστηριακή αγορά, όπου σημειώνεται νέο ξεπούλημα, με τους τεχνολογικούς τίτλους να καταγράφουν τις ισχυρότερες απώλειες.

Επισημαίνεται ότι πτώση μεγαλύτερη του 6% καταγράφουν κολοσσοί του κλάδου, όπως η Google, η Apple και η Amazon.

Πτώση 7% για τη Cisco Systems μετά την πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων της κατά 16% στο δ’ τρίμηνο, χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει και ο τίτλος της Ford μετά την ανακοίνωση ότι οι ζημιές της περιορίστηκαν στα 380 εκατ. δολάρια από 5,2 δις. δολάρια, αναφέροντας ότι υπερβαίνει τους στόχους κερδοφορίας της για το 2007.

Κέρδη για τη μετοχή της Morgan Stanley μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά σε διαγραφές ζημιών ύψους 3,7 δις. δολαρίων από subprime δάνεια, χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ζημιές σε Merrill Lynch και Citigroup.

Εν τω μεταξύ, στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχωρεί οριακά, στα 96,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ 28 ετών, στα 837,5 δολάρια την ουγκιά.

Νωρίτερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,05%, στις 6.381,9 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,91%, στις 5.631,63 μονάδες, ενώ κέρδη 0,25% εμφάνισε ο DAX 30, στις 7.819,47 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v