Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

FT: Η κρίση διευρύνεται

Τον κώδωνα του κινδύνου για επέκταση της πιστωτικής κρίσης σε όλους τους δείκτες S&P, ακόμα και σε αυτούς που μέχρι στιγμής πηγαίνουν καλά, κρούει ο σχολιογράφος των ”Financial Times”, κ. John Authers, μέσα από τη στήλη ”The Short View”.

Τον κώδωνα του κινδύνου για επέκταση της πιστωτικής κρίσης σε όλους τους δείκτες S&P, ακόμα και σε αυτούς που μέχρι στιγμής πηγαίνουν καλά, κρούει ο σχολιογράφος των ”Financial Times”, κ. John Authers, μέσα από τη στήλη ”The Short View”.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό σχόλιο με τίτλο ”Crisis widens”, ύστερα από ένα απαίσιο απόγευμα στη Wall Street, ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε ορισμένους προσδιορισμούς. Κρίση εμφανίζεται όταν μία αγορά πέφτει 10%. Ο δείκτης S&P Financials το έκανε αυτό την περασμένη εβδομάδα. Η bear market ξεκινά όταν ένας δείκτης υποχωρεί κατά 20% -κάτι που έχει πράξει ο δείκτης S&P Financials από τον Φεβρουάριο.

Έτσι, ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός κλάδος είναι πλέον και επισήμως σε bear market. Αυτό συνάδει προς την αγορά πίστης, όπου οι traders έχουν αυξήσει τις πιθανότητες ενδεχόμενων χρεοκοπιών από μεγάλες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον κ. Authers, οι τιμές των μετοχών βρίσκονται σε επίπεδα που μπορούν να είναι λογικά μόνο αν η αγορά δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις αποτιμήσεις που βρίσκονται στους ισολογισμούς των αμερικανικών τραπεζών. Η Ambac, η μεγάλη αμερικανική εταιρία ασφάλισης δανείων, διαπραγματεύεται με λιγότερο από το μισό του book value της. Ο τραπεζικός κλάδος διαπραγματεύεται με τον χαμηλότερο πολλαπλασιαστή της τελευταίας δεκαετίας τουλάχιστον.

Όμως, το πρόβλημα περιορίζεται στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 5,7% μόλις από την κορυφή του. Αυτό αντιστοιχεί σε 4% μέχρι στιγμής φέτος. Ο δείκτης Nasdaq έχει ενισχυθεί κατά 14%. Εκτός από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και αυτόν των μη κυκλικών καταναλωτικών αγαθών, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο κλάδος της κατασκευής σπιτιών, όλοι οι υπόλοιποι του S&P κινούνται ανοδικά φέτος.

Ο χρηματοοικονομικός είναι βασικός για την οικονομία. Μια πραγματική πιστωτική κρίση, η οποία αναμφίβολα φαίνεται στις τωρινές τιμές, θα σήμαινε επιβράδυνση για όλους. Άρα, πώς μπορεί η bear market των τραπεζών να συμφιλιωθεί με την αισιοδοξία που επικρατεί σε όλους τους άλλους τομείς;

Υπάρχουν τρόποι για να γεφυρωθεί το χάσμα. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου αποτελούν πλεονέκτημα για τις μετοχές του κλάδου της ενέργειας. Η υποχώρηση του δολαρίου δίνει ώθηση στους εξαγωγείς και μετριάζει τις ανησυχίες μιας επιβράδυνσης. Η πιστωτική κρίση δεν έβλαψε τα κέρδη στο τρίτο τρίμηνο: πέραν των εταιριών κατασκευής σπιτιών και του χρηματοοικονομικού κλάδου, τα κέρδη κατέγραψαν άνοδο που ξεπέρασε το 10%. Και οι ανησυχίες για διαγραφές ζημιών ενδέχεται να είναι υπερβολικές.

Όμως αυτό δεν γεφυρώνει το χάσμα. Το τρίτο τρίμηνο η πιστωτική κρίση περιορίστηκε στον χρηματοοικονομικό κλάδο. Παρ’ όλα αυτά, ό,τι συμβαίνει τώρα υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι το δ’ τρίμηνο οι εταιρίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τη μειωμένη παροχή δανείων.

Ο S&P ίσως να μην αντιμετωπίζει ”αγορά αρκούδων”. Μια διόρθωση όμως –η οποία χρειάζεται περαιτέρω πτώση 4,5%- ίσως βοηθήσει, καταλήγει ο κ. Authers.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v