Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η επιλεκτική... ακοή των αγορών συναλλάγματος

Όπως αποδεικνύεται από την πορεία ευρώ και δολαρίου, οι αγορές συναλλάγματος ”ακούνε” μόνο αυτά που θέλουν. Απτή απόδειξη ότι επιλέγουν συγκεκριμένα ”τμήματα” των δηλώσεων κορυφαίων πολιτικών ή των κ. Jean Claude Trichet και Ben Bernanke.

του John Authers, Investor Editor,

από τη στήλη The Short View

Οι μεγαλοστομίες επιστρέφουν. Οι πολιτικοί, το τελευταίο διάστημα, ασχολούνται με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά η αγορά, ορισμένες φορές, ακούει μόνο αυτά που θέλει να ακούσει.

Την Τετάρτη (7/11), οι δηλώσεις του κ. Cheng Siwei, αντιπροέδρου του κινεζικού National People’s Congress, βρέθηκαν στο προσκήνιο. Υποστήριξε ότι η Κίνα θα πρέπει να ”προσθέσει” ισχυρά νομίσματα στα συναλλαγματικά της αποθέματα και να ”πετάξει” τα αδύναμα.

Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα πρέπει να πωλήσει δολάρια και να αγοράσει ευρώ; Πάντως οι αγορές αυτό κατάλαβαν –ακόμη και εάν ελάχιστοι traders γνώριζαν πραγματικά ποιος ήταν ο κ. Cheng– με αποτέλεσμα το ευρώ να ενισχυθεί 0,7% λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του.

Οι traders συνέχισαν να πωλούν δολάρια, ακόμη και όταν ο κ. Cheng διευκρίνισε ότι ”δεν είμαστε, βέβαια, υποχρεωμένοι να αγοράσουμε ευρώ”.

Οι πωλήσεις συνεχίστηκαν ακόμη και όταν η αγορά ανακάλυψε ότι ο κ. Cheng είναι μεταξύ αυτών των οποίων οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται. Νωρίτερα φέτος είχε υποστηρίξει ότι το Χρηματιστήριο της Σαγκάης είναι ”φούσκα” (αν και από τότε έως και σήμερα έχει πραγματικά ”εκτιναχτεί”) και ότι η κινεζική οικονομία θα χαλαρώσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της στο β’ τρίμηνο (η ανάπτυξη έφτασε στο 12%). Απλώς πρόσφερε μια καλή δικαιολογία για πώληση δολαρίων, κάτι που οι traders επιθυμούσαν ούτως ή άλλως.

Άλλες, πάντως, μεγαλοστομίες είχαν μικρότερη δύναμη. Ο πρόεδρος της Γαλλίας, κ. Nicolas Sarkozy, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να στηρίξουν το ”σκληρό δολάριο”, δήλωση η οποία δεν στήριξε για πολλή ώρα το ευρώ.

Χθες Πέμπτη (8/11) είχαμε τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αλλά και δηλώσεις του επικεφαλής της κ. Jean Claude Trichet, καθώς και κατάθεση στο Κογκρέσο του επικεφαλής της Federal Reserve, κ. Ben Bernanke. Η αγορά άκουσε και τους δύο πολύ προσεκτικά.

Ο κ. Trichet συνηθίζει να μιλά με κώδικα. Δεν είπε στην ουσία ότι οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές αγορές είναι ”απότομες” (εάν το είχε πει ξεκάθαρα αυτό θα σήμαινε ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων). Πάντως το ευρώ ενισχύθηκε 0,3% έναντι του δολαρίου.

Κατόπιν ο κ. Bernanke δήλωσε ότι η άνοδος της τιμής του πετρελαίου ”ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις”, αλλά δεν πρόσφερε την απαραίτητη στήριξη στην πρόβλεψη ότι η Fed θα προχωρήσει σε νέα μείωση επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Αυτό δεν ήταν κάτι που οι περισσότεροι θα ήθελαν να ακούσουν και ως εκ τούτου το δολάριο ”ηρέμησε”. Άραγε πότε θα έχουμε τις επόμενες μεγαλοστομίες;

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v