Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σπάσανε καρδιές” στη Wall Street

Συνεδρίαση ακατάλληλη για …καρδιακούς στην αμερικανική αγορά, με θετικό ξεκίνημα, ”βουτιά” των Dow Jones και S&P 500 έως και 1,7% μετά τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke για την οικονομία, και σχεδόν ολική επαναφορά στο φινάλε. Με οριακές απώλειες Dow (-0,25%) και S&P (-0,06%), πτώση όμως 1,9% για τον Nasdaq λόγω Cisco Systems. Μεικτό κλείσιμο στις ευρωαγορές. Νέο ρεκόρ 28 ετών για το χρυσό.

Συνεδρίαση ακατάλληλη για …καρδιακούς η σημερινή στην αμερικανική αγορά, με θετικό ξεκίνημα, ”βουτιά” των Dow Jones και S&P 500 έως και 1,7%, μετά και τα σχόλια του κεντρικού τραπεζίτη Ben Bernanke για την οικονομία, και σχεδόν ολική ανάκαμψη στο φινάλε.

Ο Dow Jones έκλεισε τελικώς με οριακές απώλειες 0,25% στις 13.266,29 μονάδες ενώ πέρασε και σε θετικό έδαφος 10’ πριν το τέλος, με 15 τίτλους να υποχωρούν και 15 να κλείνου σε υψηλότερα επίπεδα. Πτώση 0,06% κατέγραψε ο S&P 500, στις 1.474,77 μονάδες με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών στο 2 προς 3.

Ισχυρές απώλειες 1,92% για τον Nasdaq στις 2.696 μονάδες, με τη σχέση ανοδικών-πτωτικών μετοχών στο 4 προς 5.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε σε θετικό έδαφος, μετά το χθεσινό ξεπούλημα, αντλώντας στήριξη από την προσφορά 110 δισ. δολαρίων της BHP Billiton για την Rio Tinto.

Ωστόσο, τα σχόλια του προέδρου της Fed για ”δίδυμη απειλή” από πληθωρισμό και ανάπτυξη στην αμερικανική οικονομία οδήγησαν σε άτακτη υποχώρηση, με τον Dow Jones να χάνει έως και 180 μονάδες, με τη ”ζημιά” για τον Nasdaq να διευρύνεται πλέον του 3%.

Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης, η αγορά κάλυψε το χαμένο έδαφος με πρωταγωνιστές τον κλάδο των τραπεζών, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε αγορές, στα ελκυστικότερα επίπεδα που πλέον διαμορφώνονται μετά τις ισχυρές απώλειες των τελευταίων ημερών.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, σε ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αμερικανική οικονομία είναι αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ισχυρής επιβράδυνσης λόγω της διόρθωσης στη στεγαστική αγορά, αλλά και με μια πιθανή επιτάχυνση του πληθωρισμού λόγω της εκτίναξης των πετρελαϊκών τιμών και της αδυναμίας του δολαρίου.

Ο κ. Bernanke υπογράμμισε ότι ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve περιμένουν ότι η οικονομία θα σημειώσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση από το ρυθμό ανάπτυξης του γ’ τριμήνου και θα παραμείνει υπό πίεση και στο πρώτο εξάμηνο του 2008.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, ο πρόεδρος της Fed δεν θέλησε να δώσει στοιχεία για τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, αρκούμενος να δηλώσει ότι ”η Federal Reserve θα συνεχίσει να αποτιμά τα οικονομικά δεδομένα και τις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές και θα δράσει όπως απαιτείται για να διασφαλίσει τη σταθερότητα τιμών και τη διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη”.

Η κατάρρευση του Nasdaq πλέον του 3% ενδοσυνεδριακά, οφείλεται κατά πολύ στην απογοήτευση των επενδυτών για τους τεχνολογικούς τίτλους μετά τις ισχνές προβλέψεις της Cisco για το δ’ τρίμηνο. Το ξεπούλημα οδήγησε τίτλους κολοσσών του κλάδου, όπως η Google, η Apple και η Amazon σε απώλειες άνω του 6%, οι οποίες μαζεύτηκαν κάπως στο κλείσιμο. Πτώση 9,7% εμφάνισε ο τίτλος της Cisco Systems.

Σημαντικά κέρδη εμφάνισε ο τίτλος της Ford μετά την ανακοίνωση ότι οι ζημιές της περιορίστηκαν στα 380 εκατ. δολάρια από 5,2 δις. δολάρια, αναφέροντας ότι υπερβαίνει τους στόχους κερδοφορίας της για το 2007.

Κέρδη για τη μετοχή της Morgan Stanley μετά την ανακοίνωση ότι προχωρά σε διαγραφές ζημιών ύψους 3,7 δις. δολαρίων από subprime δάνεια, χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ζημιές σε Merrill Lynch και Citigroup.

Εν τω μεταξύ, στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο υποχώρησε στα 95,46 δολάρια βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού αναρριχήθηκε σε νέο ρεκόρ 28 ετών, στα 837,5 δολάρια την ουγκιά.

Το δικαίωμα της 3E υποχώρησε κατά 1,46%, στα 61,55 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής σημείωσε πτώση 3,64%, στα 13,23 δολάρια. Απώλειες 0,38% για το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,29 δολάρια.

Νωρίτερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,05%, στις 6.381,9 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με πτώση 0,91%, στις 5.631,63 μονάδες, ενώ κέρδη 0,25% εμφάνισε ο DAX 30, στις 7.819,47 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v