Ύφεση στην εταιρική κερδοφορία προ των πυλών

Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial, οι αναλυτές πλέον αναμένουν ότι η μέση άνοδος κερδών δ’ τριμήνου για τις εταιρίες του S&P 500 θα φτάσει στο 6,1%, έναντι 11,9% που προέβλεπαν στα μέσα Οκτωβρίου. Εάν επιβεβαιωθούν, τότε αποδεικνύεται πως οι αμερικανικές εταιρίες δεν έχουν τη δύναμη να ξεπεράσουν την κρίση.

των Francesco Guerrera και Michael MacKenzie,

από τη Ν. Υόρκη

Οι αναλυτές της Wall Street χάνουν, με μεγάλη ταχύτητα, την πίστη τους στην ικανότητα των αμερικανικών εταιριών να ξεπεράσουν την κρίση και να εμφανίσουν ανάκαμψη κερδών έως το τέλος του έτους.

Αποτέλεσμα είναι να αυξάνει η πιθανότητα ύφεσης στα κέρδη -το οποίο λαμβάνει χώρα έπειτα από δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης της κερδοφορίας– για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια.

Τα τεράστια προβλήματα στον χρηματοοικονομικό κλάδο έχουν οδηγήσει τους αναλυτές σε πολλές υποβαθμίσεις σχετικά με την πορεία των κερδών στο δ’ τρίμηνο του έτους.

Τον Οκτώβριο οι προβλέψεις για τα κέρδη των εταιριών που είναι εισηγμένες στον S&P 500 υποβαθμίστηκαν σχεδόν 50%, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson Financial. Η Wall Street αναμένει πλέον ότι τα κέρδη δ’ τριμήνου θα ενισχυθούν 6,1% σε ετήσια βάση, έναντι 11,9% που προέβλεπε στις αρχές Οκτωβρίου.

Η υποβάθμιση των προβλέψεων έσβησε την προσδοκία ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα εκμεταλλευτούν το αδύναμο δολάριο και την ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και θα κατορθώσουν να βγουν νικήτριες στο δ’ τρίμηνο.

Παράλληλα, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η συνεχιζόμενη αδυναμία της εταιρικής κερδοφορίας μπορεί να πλήξει και την εμπιστοσύνη προς τη χρηματιστηριακή αγορά, της οποίας η τρέχουσα (σχετική) αντοχή αποδίδεται στις ελπίδες για θετική πορεία των επιχειρήσεων.

”Εάν η πιστωτική κρίση υποχωρήσει, τότε οι επενδυτές θα αποδεχτούν την ύπαρξη μικρότερων κερδών, ρίχνοντας την ευθύνη αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό κλάδο”, σημειώνει ο κ. Marc Pado, επικεφαλής επενδύσεων στην Cantor Fitzgerald. Αλλά προσθέτει: ”Εάν, όμως, συνεχιστεί, τότε η αγορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγαλύτερα προβλήματα”.

Η υποβάθμιση των προοπτικών εταιρικής κερδοφορίας αποδίδεται στη μεγαλύτερη της αναμενομένης διαγραφή ζημιών από κολοσσούς του τραπεζικού κλάδου, όπως είναι η Citigroup και η Merrill Lynch, οι οποίες αποδόθηκαν στην κλιμακούμενη πιστωτική κρίση.

Ταυτόχρονα, η κερδοφορία στους κλάδους διαρκών καταναλωτικών αγαθών αλλά και σε αυτόν της ενέργειας έχει υποχωρήσει σημαντικά στο γ’ τρίμηνο. Πάντως, για τους συγκεκριμένους κλάδους οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι όσον αφορά στο δ’ τρίμηνο.

Σε πλήρη αντίθεση, ο χρηματοοικονομικός κλάδος –με βαρύτητα 20% στον S&P 500– εμφάνισε μέση ετήσια πτώση κερδών 16% στο γ’ τρίμηνο και αναμένεται να καταγράψει επιπλέον πτώση 9% στο δ’ τρίμηνο.

Περισσότερο από το 1/3 των 87 χρηματοοικονομικών ομίλων που ανακοίνωσαν αποτελέσματα γ’ τριμήνου δεν κατόρθωσε να ισοφαρίσει τις προβλέψεις της Wall Street.

Αυτά τα απογοητευτικά αποτελέσματα έσβησαν την ελπίδα ότι οι τράπεζες θα κατορθώσουν να απορροφήσουν με τις λιγότερες δυνατές απώλειες την πρόσφατη κρίση, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να περιμένουν ακόμη πιο δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον.

Χαμηλότερα κέρδη στον ενεργειακό κλάδο, εύθραυστη καταναλωτική εμπιστοσύνη, και μάλιστα λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της περιόδου των γιορτών, και προειδοποιήσεις από κορυφαίους ομίλους, όπως η Caterpillar –η οποία τον περασμένο μήνα δεν δίστασε να ανακοινώσει ότι ”η αμερικανική οικονομία βαδίζει, αν δενβρίσκεται, ήδη σε ύφεση”- αποτελούν παράγοντες που συντελούν στο δύσκολο κλίμα για τη Wall Street.

Τα συνολικά κέρδη γ’ τριμήνου, στα οποία περιλαμβάνονται τόσο αυτά που έχουν ανακοινωθεί όσο και οι προβλέψεις, για τον S&P 500 έχουν υποχωρήσει 2,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την Thomson. Περαιτέρω πτώση κερδών στο δ’ τρίμηνο θα οδηγήσει στην πρώτη ύφεση κερδών, η οποία είχε καταγραφεί στο διάστημα από το δ’ τρίμηνο του 2001 έως και το α’ τρίμηνο του 2002.

”Η Caterpillar αποτέλεσε το σημείο-κλειδί”, υποστηρίζει ο κ. Joseph Quinlan, επικεφαλής επενδύσεων στην Bank of America. Και καταλήγει: ”Χαμηλότερη της αναμενομένης κερδοφορία ασκεί πιέσεις. Εάν η παγκόσμια οικονομία δεν ακολουθούσε υγιή πορεία ανάπτυξης, τότε θα είχαμε ήδη εισέλθει σε περίοδο ύφεσης κερδών”.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v