Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ben Bernanke, ο ισορροπιστής

Οι αγορές δεν δέχονται το ”όχι” ως απάντηση. Παρά τις κωδικοποιημένες, πλην όμως σαφείς, προειδοποιήσεις της Federal Reserve ότι οι προοπτικές για τα επιτόκια είναι ουδέτερες, οι αγορές εμφανίζονται πεπεισμένες πως, αν φωνάξουν αρκετά δυνατά, τα επιτόκια θα μειωθούν εκ νέου. Ο μνηστήρας που γίνεται πολύ επίμονος κινδυνεύει να το φάει το χαστούκι.

από τη στήλη ”Editorial Comment”

Οι αγορές δεν δέχονται το ”όχι” ως απάντηση. Παρά τις κωδικοποιημένες, πλην όμως σαφείς, προειδοποιήσεις της Federal Reserve ότι οι προοπτικές για τα επιτόκια είναι ουδέτερες, οι αγορές εμφανίζονται πεπεισμένες πως, αν φωνάξουν αρκετά δυνατά, τα επιτόκια θα μειωθούν εκ νέου.

Ο κ. Ben Bernanke εξέφρασε πάλι την ουδέτερη στάση του στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, όμως ίσως χρειαστεί να γίνει πιο αυστηρός για να περάσει το μήνυμά του.

Στην ομιλία του, ο κ. Bernanke επανέλαβε ότι η άποψη της Fed είναι πως με τα επιτόκια στο 4,5% ”η στάση στη νομισματική πολιτική είναι σχεδόν ισορροπημένη έναντι των ανοδικών κινδύνων στον πληθωρισμό και των πτωτικών κινδύνων στην ανάπτυξη”.

Αναφέρθηκε επί ίσοις όροις τόσο στους πληθωριστικούς κινδύνους εξαιτίας των ακριβών τιμών πετρελαίου όσο και στους κινδύνους ύφεσης λόγω της πιστωτικής κρίσης, προσθέτοντας ότι από την τελευταία συνεδρίαση της Fed τα στατιστικά δεδομένα που έχουν ανακοινωθεί δείχνουν πως η οικονομία αντέχει.

Το λογικό πόρισμα είναι ότι η Fed πιστεύει πως τα επιτόκια βρίσκονται στο σωστό σημείο και ότι η επόμενη κίνηση μπορεί να τα οδηγήσει υψηλότερα ή χαμηλότερα. Ωστόσο, οι αγορές δεν το βλέπουν έτσι: Θεωρούν πολύ πιθανότερο να γίνει μείωσή τους τον Δεκέμβριο, παρά να μη γίνει.

Στην τελευταία συνεδρίασή της η Fed είχε εγκλωβιστεί από τις υπέρμετρες προσδοκίες των αγορών για μείωση: Εάν δεν την έκανε, θα προκαλούσε σοκ. Ωστόσο, εάν η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να βρεθεί στην ίδια κατάσταση και κατά την επόμενη συνεδρίαση, τότε κάποια στιγμή θα πρέπει να δηλώσει ότι οι προσδοκίες της αγοράς τη δυσκολεύουν. Η λιγότερο επιθυμητή εναλλακτική λύση είναι να έρθει αντιμέτωπη με τις αγορές, προκαλώντας τους απογοήτευση.

Ο κ. Bernanke ορθώς έδωσε σημασία στον πληθωρισμό κατά την ομιλία του. Οι προοπτικές για αυτόν, όπως καταγράφονται στην αγορά ομολόγων, έχουν διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα μετά την πρώτη μείωση της Fed τον Σεπτέμβριο. Παραμένουν, όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ”αρκετά ελεγχόμενες”, αλλά οι αυξήσεις στις τιμές των εμπορευμάτων και η πτώση του δολαρίου μπορεί εύκολα να χαλαρώσουν το χαλινάρι.

Η Fed δεν μπορεί να επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. Γιατί, εάν το κάνει, όχι μόνο θα χάσει όλη την ελαστικότητα που έχει για μειώσεις επιτοκίων, ώστε να απαντήσει σε περαιτέρω επιβράδυνση, αλλά επιπλέον και οι ξένοι επενδυτές θα φύγουν από το δολάριο.

Η πορεία των αμερικανικών επιτοκίων πρέπει να εξαρτάται από τα δεδομένα, όμως, εάν τα στοιχεία επιδεινωθούν, η Fed ίσως υποχρεωθεί να απογοητεύσει τις αγορές. Ο μνηστήρας που γίνεται πολύ επίμονος κινδυνεύει να το φάει το χαστούκι.

© The Financial Times Limited 2007. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v