Wall: Σε ρόλο θύτη η Nortel

Σε σημαντική πτώση οδήγησε τη Wall Street η προειδοποίηση της Nortel για χαμηλότερες πωλήσεις, αλλά και για περικοπή 7.000 θέσεων εργασίας. Η είδηση άσκησε πίεση στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογικών μετοχών, ενώ αισθητή ήταν η απουσία θετικού macro ή εταιρικού νέου, που θα λειτουργούσε ως αντίβαρο.

Με σημαντικές απώλειες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τετάρτης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω πιέσεων από τις προειδοποιήσεις της Nortel και με… εμφανή την απουσία οποιουδήποτε θετικού στοιχείου.

Η καναδική εταιρία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μονοπώλησε σχεδόν το ενδιαφέρον των επενδυτών, αφού ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της θα είναι μειωμένες, αλλά και ότι προτίθεται να μειώσει κατά 7.000 τις θέσεις εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρία είχε σχετικά πρόσφατα εξαγγείλει την περικοπή άλλων 35.000 θέσεων εργασίας.

Ως αποτέλεσμα η μετοχή της έχασε το 15% της αξίας της, ενώ οι CSFB και Merrill Lynch περιέκοψαν τις εκτιμήσεις για τα κέρδη γ΄ τριμήνου και έτους, αντίστοιχα.

Αρνητική ήταν εξάλλου η επίδραση της είδησης στο σύνολο του τηλεπικοινωνιακού (Nokia, Ericsson) και του τεχνολογικού κλάδου.

”οι επενδυτές τηρούν σαφώς στάση αναμονής, χωρίς να ξέρουν ποια θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να τοποθετηθούν στην αγορά”, σχολιάζει αμερικανός αναλυτής, ενώ άλλες πηγές εντοπίζουν στοιχεία ρευστοποίησης κερδών από προηγούμενη άνοδο και στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Στο 1,48% και τις 8.694 μονάδες ολοκλήρωσε την ημέρα ο Dow Jones, ενώ απώλειες της τάξης του 2,48% εμφάνισε ο Nasdaq. Στο -1,81% διαμορφώθηκε ο S&P 500, ο οποίος συνάντησε τις 917 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v