Intel και καταναλωτική εμπιστοσύνη πίεζουν τη Wall

Η σημαντική πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Αύγουστο και οι προειδοποιήσεις της Intel για αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης στο γ΄ τρίμηνο οδηγούν τους Dow και Nasdaq σημαντικά χαμηλότερα. Αρνητική η επίδραση της υποβάθμισης πλειάδας εταιριών λιανικής από την Merrill Lynch.

Ξεκάθαρα σε αρνητικό έδαφος κινούνται μετά το μέσον της συνεδρίασης οι βασικοί δείκτες της Wall Street, επηρεασμένοι από τις προειδοποιήσεις της Intel και από τη σημαντική πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, ανακοίνωσε ότι η εταιρία θα εμφανίσει αδύναμους ρυθμούς ανάπτυξης για το γ΄ τρίμηνο, χτυπώντας εκ νέου το ”καμπανάκι” για την τεχνολογία και παρέχοντας αφορμή για αποκόμιση κερδών από την πρόσφατη ανάκαμψη των τεχνολογικών τίτλων. Η μετοχή της εταιρίας χάνει αυτή την ώρα το 5,3% της αξίας της, ενώ αναλυτές δεν διστάζουν να προβλέψουν, ότι ”σύντομα θα βρεθεί σε χαμηλό 52 εβδομάδων”.

Στο χαμηλότερο σημείο του 2002, στο 93,5 διαμορφώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Αύγουστο, έναντι του αναθεωρημένου 97,4 του Ιουλίου, αλλά και εκτιμήσεων για 97. Αντίθετα, ”άλμα” κατέγραψαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον Ιούλιο και διαμορφώθηκαν στο 8,7%, έναντι προβλέψεων για 1,4% και ενώ τον Ιούνιο είχαν βρεθεί στο –4,5%.

Αρνητική επίδραση ασκεί στη σημερινή συνεδρίαση η κίνηση της Merrill Lynch να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για αρκετές εταιρίες λιανικής.

”Με τέτοια νέα από την Intel είναι σχεδόν θαύμα που ο Dow κρατιέται σε τέτοιο ύψος απωλειών, σχολιάζει αναλυτής.

Στο -0,81% και τις 8.846 μονάδες βρίσκεται αυτή την ώρα ο Dow Jones, ενώ απώλειες της τάξης του 2,50% σημειώνει ο Nasdaq, στις 1.356 μονάδες. Στο -1,20% και τις 936 μονάδες βρίσκεται ο S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v