Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω της κινεζικής οικονομικής επιβράδυνσης.
Νωρίτερα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας για το 2015 στο 6,8%, από 7,2% προηγουμένως.
Παρά την υποβάθμιση, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με κέρδη 0,9% καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping σε συνέντευξή του γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακάμψει η εγχώρια οικονομία.
Επιπλέον, αβεβαιότητα συνεχίζει να προκαλεί στη χρηματιστηριακή αγορά το «ανοιχτό» ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.
Όπως επισήμανε ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam, «Τελικά δεν είχε την αναμενόμενη θετική αντίδραση η απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν δεδομένη την αύξηση και θέλουν να τελειώνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα».
O Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,09% στις 16.330 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,22% στις 1.943 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,49% στις 4.757 μονάδες.
Πρωταγωνιστής των απωλειών -όπως αναμενόταν- ήταν ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά την αποκάλυψη ότι η Volkswagen χρησιμοποίησε λογισμικό που εξαπάτησε τις αρμόδιες αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές στις μετρήσεις τοξικών ρύπων. Ενδεικτικά οι τίτλοι των General Motors και Ford υποχώρησαν 2,1% και 3% αντίστοιχα.
Παράλληλα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, στον απόηχο της χθεσινής καταγγελίας της Χίλαρι Κλίντον για υπερτιμολόγηση των προϊόντων του εν λόγου κλάδου.
Επιπλέον χαμηλότερα κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, μετά την πτώση 1,8% που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στα 45,83 δολάρια ανά βαρέλι. Απώλειες 1,1% για τη Chevron και 0,9% για την Exxon Mobil.
Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,65 σεντς, με πτώση 6,3%.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ, καθώς ενισχύθηκε 0,5% στο 1,1133 από 1,1191 τη Δευτέρα.
Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,14% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δέκα μονάδες βάσης στο 0,59%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,7%, στα 1.125 δολ./oz.