Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοκτέιλ ανησυχιών έριξε τη Wall Street

Πτώση στη Wall Street καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Προβληματίζει η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Ισχυρές πιέσεις στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Πτώση 1,8% για το πετρέλαιο. Άνοδος 6 μ.β. στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη λόγω της κινεζικής οικονομικής επιβράδυνσης.

Νωρίτερα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας είχε υποβαθμίσει τις προοπτικές ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας για το 2015 στο 6,8%, από 7,2% προηγουμένως.

Παρά την υποβάθμιση, το χρηματιστήριο της Σαγκάης έκλεισε με κέρδη 0,9% καθώς ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping σε συνέντευξή του γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακάμψει η εγχώρια οικονομία.

Επιπλέον, αβεβαιότητα συνεχίζει να προκαλεί στη χρηματιστηριακή αγορά το «ανοιχτό» ζήτημα της αύξησης των επιτοκίων από τη Fed.

Όπως επισήμανε ο αναλυτής της Oanda, Craig Erlam, «Τελικά δεν είχε την αναμενόμενη θετική αντίδραση η απόφαση της Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότεροι επενδυτές θεωρούν δεδομένη την αύξηση και θέλουν να τελειώνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα».

O Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,09% στις 16.330 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,22% στις 1.943 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,49% στις 4.757 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των απωλειών -όπως αναμενόταν- ήταν ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας, μετά την αποκάλυψη ότι η Volkswagen χρησιμοποίησε λογισμικό που εξαπάτησε τις αρμόδιες αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές στις μετρήσεις τοξικών ρύπων. Ενδεικτικά οι τίτλοι των General Motors και Ford υποχώρησαν 2,1% και 3% αντίστοιχα.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι πιέσεις στον κλάδο της βιοτεχνολογίας, στον απόηχο της χθεσινής καταγγελίας της Χίλαρι Κλίντον για υπερτιμολόγηση των προϊόντων του εν λόγου κλάδου.

Επιπλέον χαμηλότερα κινήθηκε και ο ενεργειακός κλάδος, μετά την πτώση 1,8% που σημείωσε η τιμή του πετρελαίου στα 45,83 δολάρια ανά βαρέλι. Απώλειες 1,1% για τη Chevron και 0,9% για την Exxon Mobil.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,65 σεντς, με πτώση 6,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ, καθώς ενισχύθηκε 0,5% στο 1,1133 από 1,1191 τη Δευτέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,14% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δέκα μονάδες βάσης στο 0,59%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,7%, στα 1.125 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v