Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Sell off στη Wall Street

Κοντά στο χαμηλό ημέρας έκλεισε η Wall Street. «Βουτιά» 292 μονάδων για τον Dow Jones. H Fed επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Κάτω από τα 45 δολ. το πετρέλαιο με πτώση 4,7%. Εβδομαδιαία άνοδος 3,1% για τον χρυσό. Ανέκαμψε το δολάριο.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την απόφαση της Fed για τα επιτόκια.

Ειδικότερα η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια- γεγονός θετικό για τους επενδυτές- λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη και τον χαμηλό εγχώριο πληθωρισμό.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής αναλυτής της Accendo Markets, Mike van Dulken, "Οι επενδυτές ανέμεναν μια ξεκάθαρη θέση από τη Fed αναφορικά με τα επιτόκια. Αύξηση ή «πάγωμα». Ωστόσο το μήνυμα που συνόδευε την απόφαση δεν ήταν αυτό που προσδοκούσαν. Η απόφαση για αύξηση των επιτοκίων πλέον δεν εξαρτάται από τα εγχώρια οικονομικά στοιχεία. Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις φαίνεται ότι θα καθορίσουν την επόμενη κίνηση της Fed.

Επιπλέον ο αναλυτής της Citi Private Bank, Steve Wieting επισήμανε ότι «Με την απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων, ουσιαστικά αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη».

O Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,75% στις 16.383 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,62% στις 1.958 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,37% στις 4.827 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 0,3%, ο S&P 0,2% ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε μόλις 0,1%.

Πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος εξαιτίας της "βουτιάς" 4,7% της τιμής του πετρελαίου στα 44,68%. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil υποχώρησαν 2,4% και 2,7% αντίστοιχα.

Παράλληλα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν και στον τραπεζικό κλάδο. Ο τίτλος της Morgan Stanley κινήθηκε χαμηλότερα 3,2% και της Goldman Sachs 3,1%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,73 σεντς, με άνοδο 6,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε έναντι του ευρώ αφού πρώτα υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων (1,1460 δολ.) . Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 1,2% στο 1,1294 από 1,1437 την Πέμπτη.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,13% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά έντεκα μονάδες βάσης στο 0,67%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,9% στα 1.137 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,1%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v