Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street εν αναμονή της Fed

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο ενόψει της απόφασης της Fed για τα επιτόκια. Τι βλέπουν οι αναλυτές. Ισχυρές πιέσεις στις μετοχές των Alibaba και Yahoo. Σε χαμηλό 2 εβδομάδων η τιμή του πετρελαίου. Άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ.

Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street με τους επενδυτές να εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη διήμερη συνεδρίαση της Fed στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, στη διήμερη συνεδρίαση, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ καλείται να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων εντός του Σεπτεμβρίου ή αργότερα. Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των αναλυτών βλέπει αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του έτους λόγω της αναστάτωσης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω της κινεζικής οικονομίας και της ανησυχίας για παγκόσμια επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της CMC Markets UK, Michael Hewson, «Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί η Fed θα διακινδυνέψει να αναλάβει δράση την Πέμπτη. Πάντως αν αυξηθούν τα επιτόκια θα δούμε μια βραχυπρόθεσμη άνοδο του δολαρίου».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,38% στις 16.371 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 1.953 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,34% στις 4.806 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον τεχνολογικό κλάδο με την μετοχή της κινεζικής Alibaba να υποχωρεί 3,2% μετά από δημοσίευμα της Barrons ότι ενδέχεται ο εν λόγω τίτλος να κινηθεί χαμηλότερα έως και 50%. Αντίστοιχα και η μετοχή της Yahoo, η οποία διαθέτει μερίδιο στην Alibaba, σημείωσε πτώση 3,5%.

Στον Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1%) και Merck & Co (+0,5%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι Cisco (-1,3%) και IBM (-1,1%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,68 σεντς, με πτώση σχεδόν 5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1293 δολ. από 1,1337 την προηγούμενη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1297 έως 1,1374 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά μία μονάδα βάσης στο 2,18% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έμεινε αμετάβλητη στο 0,66%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% στα 44 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στα 1.104 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v