Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 1,7% για τους Dow Jones και S&P

Άνοδος στη Wall Street παρά τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου. Εβδομαδιαία κέρδη 2,5% για τον Nasdaq. Στο προσκήνιο η απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Εβδομαδιαία πτώση 3,1% για το αργό.

Κέρδη στη Wall Street κόντρα στις νέες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο και στα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο η απόφαση της Fed για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικότερα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 85,7 μονάδες έναντι 90,3 τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 90,3 μονάδες.

Επιπλέον η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,8% στα 44,63 δολάρια ανά βαρέλι μετά την πρόβλεψη της Goldman Sachs ότι η τιμή του αργού θα σημειώσει πτώση έως τα 20 δολ. λόγω της υπερπροσφοράς στην αγορά. Στην εβδομάδα η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 3,1%.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Πλέον οι περισσότεροι επενδυτές ποντάρουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο λόγω της διεθνούς αναταραχής (ασιατικές αγορές) και των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ (καταναλωτική εμπιστοσύνη).

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Financial Research, Randy Frederick, "Όλοι περιμένουν την διήμερη συνεδρίαση της Fed και έως τότε θα διατηρηθεί η έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις».

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 16.433 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 1.961 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,54% στις 4.822 μονάδες.

Στον Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Mc Donalds (+2,3%) και Walt Disney (+1,8%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι Cisco (-0,9%) και Goldman Sachs (-0,4%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,72 σεντς, με κέρδη 1,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1340 δολ. από 1,1280 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1255 έως 1,1350 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,18% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,66%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.104 δολ./oz, καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 1,6%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v