Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 239 μονάδων για τον Dow Jones, με το βλέμμα στα επιτόκια

Στα χαμηλά ημέρας έκλεισε η Wall Street, σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Στο επίκεντρο η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Θετικά μηνύματα από την Ασία. Πτώση 1,9% για τη μετοχή της Apple. Κάτω από τα 45 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ. Χαμηλότερα η τιμή του χρυσού.

Πτωτικά κινήθηκε η Wall Street καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ προκάλεσαν εκ νέου ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από τη Fed.

Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Ιούλιο αυξήθηκαν σε επίπεδο ρεκόρ και συγκεκριμένα στις 5,75 εκατ. θέσεις έναντι 5,32 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, τα νέα καλά στοιχεία απασχόλησης ενδεχομένως να υποχρεώσουν την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση της Fed που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα.

Στον αντίποδα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street- τουλάχιστον στην έναρξη της συνεδρίασης- από τις δηλώσεις στελεχών της κινεζικής και ιαπωνικής κυβέρνησης οι οποίοι υποστήριξαν ότι θα προχωρήσουν σε μέτρα δημοσιονομικής στήριξης προκειμένου να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Σημειώνεται ότι ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei εκτοξεύτηκε 7,7% και της Σαγκάης 2,3%.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,45% στις 16.253 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,39% στις 1.942 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,15% στις 4.756 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι οι δείκτες ξεκίνησαν ανοδικά τη συνεδρίαση –σχεδόν 1%- με ώθηση από κέρδη των ασιατικών αγορών.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στον ενεργειακό κλάδο εξαιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 45 δολ. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil σημείωσαν πτώση 2,5% και 2,1% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η μετοχή της Apple υποχώρησε 1,9% μετά την παρουσίαση του νέου iPhone 6s και iPhone 6s Plus.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,7 σεντς, με άνοδο 0,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1151 δολ. από 1,1204 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1133 έως 1,1213 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 2,19% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,70%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 3,5% στα 44,33 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,25% στα 1.107 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v