Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 390 μονάδων για τον Dow Jones

Κέρδη άνω του 2% στη Wall Street με ώθηση από τις προσδοκίες για δυναμικές παρεμβάσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Τη δεύτερη καλύτερη επίδοση του έτους σημείωσε ο βιομηχανικός δείκτης Στο επίκεντρο τα εταιρικά deals και η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Κάτω από τα 46 δολ. το πετρέλαιο.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα δημιούργησε προσδοκίες ότι σύντομα η Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, τον Αύγουστο οι εξαγωγές στην Κίνα μειώθηκαν κατά 5,5% και οι εισαγωγές κατά 13,8%, παρά την υποτίμηση του κινεζικού γουάν που προκάλεσε αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Ωστόσο οι προσδοκίες νέας παρέμβασης της Κινεζικής Κεντρικής Τράπεζας οδήγησε το χρηματιστήριο της Σαγκάης σε άνοδο 2,92%.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Mirabaud Securities, John Plassard, «ακόμα βρίσκονται στο προσκήνιο οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά πλέον οι επενδυτές θεωρούν ότι η κινεζική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε επιπλέον μέτρα στήριξης της εγχώριας οικονομίας». Παράλληλα, επισημαίνει ο αναλυτής, «περιμένουμε πολλούς επενδυτές να κλείσουν τις short θέσεις τους εν αναμονή της απόφασης της Fed για αύξηση των επιτοκίων».

Υπενθυμίζεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνεδριάσει η Fed προκειμένου να αποφασίσει αν θα αυξήσει τα επιτόκια εντός του Σεπτεμβρίου ή αργότερα, στα τέλη του έτους.

Επιπλέον θετική ήταν η αντίδραση της αγοράς και σε δύο εταιρικά deals που ανακοινώθηκαν σήμερα. Ειδικότερα η μετοχή της Teco Energy εκτοξεύτηκε 25% μετά την εξαγορά της από την Καναδικής Emera Inc. έναντι 6,5 δισ. δολαρίων. Αντίστοιχα η Media General Inc. προχωρά στην εξαγορά της Meredith Corp. (+10%) έναντι 2,4 δις. δολαρίων.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 2,43% στις 16.492 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 2,51% στις 1.969 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,73% στις 4.811 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, όλες οι μετοχές ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι General Electric (+3.9%), Wal-Mart (+3,8%), Pfizer (+3,7%) και Intel (+3,3%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,69 σεντς, με «άλμα» 7,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά 0,1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,1182 δολ. από 1,1172 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,19% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,68%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,2% στα 45,94 δολάρια ανά βαρέλι η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,1% στα 1.121 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v