Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή ώθηση στη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο με πρωταγωνιστή τον ενεργειακό κλάδο. Στο επίκεντρο η αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Ανησυχίες για την κινεζική οικονομία. Κέρδη 2,3% για τη μετοχή της Apple. «Άλμα» 4% για το πετρέλαιο. Από το χαμηλό μήνα ανέκαμψε ο χρυσός.

Κέρδη στη Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, την ώρα που η Fed καλείται να αποφασίσει για τα επιτόκια την επόμενη εβδομάδα.

Η αβεβαιότητα για την απόφαση της Fed αναφορικά με τα επιτόκια συμβάλει στην έντονη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς τις τελευταίες μέρες αν και ορισμένοι αναλυτές αποκλείουν αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ενδεικτικά η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της επισημαίνει ότι συνεχίζει να βλέπει αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, έντονα προβλημάτισαν του επενδυτές τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην Κίνα καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2% το Αύγουστο ενώ οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν για 42ο μήνα, σε χαμηλό έξι ετών.

Παράλληλα, μικτά χαρακτηρίζονται από τους αναλυτές τα macro που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν κατά 6.000 στις 275.000 αιτήσεις ενώ οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση από την αρχή της χρονιάς κατά 1,8%.

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 16.330 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,51% στις 1.952 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,83% στις 4.796 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο βιομηχανικός δείκτης είχε φτάσει να υποχωρεί στις 16.212 μονάδες για να ανακάμψει αργότερα έως τις 16.442 μονάδες.

Την άνοδο στη Wall Street στήριξε ο ενεργειακός κλάδος καθώς η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 4% στα 45,92 δολάρια ανά βαρέλι. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil κατέγραψαν κέρδη 1% και 0,7% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η μετοχή της Apple ανέκαμψε 2,3% μετά την χθεσινή υποχώρηση 1,9% . Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο όμιλος παρουσίασε τα νέα iPhone 6s και iPhone 6s Plus.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,71 σεντς, με άνοδο 2,1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1270 δολ. από 1,1208 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1174 έως 1,1284 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,22% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έμεινε αμετάβλητη, στο 0,70%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε από το χαμηλό μήνα καθώς κινήθηκε υψηλότερα 0,7% στα 1.110 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v