Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed δίχασε τους επενδυτές στη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Αμετάβλητα κράτησε τα επιτόκια η Fed. Εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Πτώση στην τιμή του πετρελαίου. Πάνω από το 1,14 δολ. ενισχύθηκε το ευρώ.

Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασε η συνεδρίαση της Wall Street μετά την απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι δείκτες γύρισαν σε αρνητικό έδαφος τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Janet Yellen παρόλο που προηγουμένως κατέγραφαν άνοδο άνω του 1%.

Ειδικότερα, με εννέα ψήφους υπέρ και μόλις μία κατά, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ –όπως αναμενόταν από την πλειοψηφία των αναλυτών- διατήρησε σε μηδενικά επίπεδα τα επιτόκια (0-0,25%) καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Επιπλέον, η Fed χαμήλωσε τις προβλέπεις για την εγχώρια ανάπτυξη και για τον πληθωρισμό το 2016.

Μετά την ανακοίνωση της Fed, η Janet Yellen στην ομιλία της, επιβεβαίωσε όλα όσα υποστήριζαν οι περισσότεροι αναλυτές, δηλαδή ότι Fed δεν έκανε κίνηση λόγω των δυσμενών διεθνών οικονομικών εξελίξεων, ιδιαίτερα στην Κίνα και του χαμηλού (κάτω από 2%) εγχώριου πληθωρισμού.

Νωρίτερα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος στο αμερικανικό χρηματιστήριο από τη «βουτιά» του κατασκευαστικού δείκτη Philly Fed Empire State τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα ο δείκτης γύρισε αρνητικός στο -6 από +8,3 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στο +5.

Στον αντίποδα, το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στήριξαν οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, οι οποίες μειώθηκαν κατά 11.000 στις 264.000 αιτήσεις έναντι 274.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές.

O Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,39% στις 16.675 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,27% στις 1.990 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,10% στις 4.894 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Oracle υποχώρησε 4,2% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων εσόδων στο α' τρίμηνο. Αντίστοιχα «βουτιά» 11% σημείωσε και η μετοχή της Peabody Energy Corp. καθώς η ΓΣ ενέκρινε το reverse split των μετοχών προκειμένου να συνεχίσει ο όμιλος να διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Στο αντίποδα ο τίτλος της Cablevision System Corp. εκτοξεύτηκε 14% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την Altice NV έναντι 17,7 δισ. δολαρίων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,69 σεντς, με πτώση 2,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η απόφαση της Fed να κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια πίεσε χαμηλότερα το δολάριο για τρίτη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί έως 1,2% στο 1,1422 δολ. από 1,1292 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 2,22% ενώ η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,79%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 46,90 δολάρια ανά βαρέλι μετά την πρόβλεψη του ΟΠΕΚ ότι η τιμή του αργού θα επιστρέψει πάνω από τα 100 δολάρια μετά το 2030. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού γύρισε ανοδικά μετά τη Fed καταγράφοντας άνοδο 1,1% στα 1.131 δολ./oz.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v