Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη 229 μονάδων για τον Dow Jones

Μεγάλη άνοδος στη Wall Street εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια. Κέρδη για τις μετοχές των Alcoa (+2,7%) και Chevron (+2%). Μικτά τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου. Πτώση για τον χρυσό. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street, με πρωταγωνιστές τον ενεργειακό και βιομηχανικό κλάδο.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,4% στις 16.600 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 1,28% στις 1.978 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,15% στις 4.861 μονάδες.

Οι προσδοκίες ότι τα μικτά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ δεν θα επιτρέψουν στη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο τόνωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ειδικότερα, παραμένει στο προσκήνιο η επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια, με τους περισσότερους αναλυτές να ποντάρουν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με το Marketwatch, η αγορά δίνει πιθανότητες 25% σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, από 41% σχεδόν ένα μήνα πριν.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,2% τον Αύγουστο -εντός των προβλέψεων των αναλυτών- ενώ την ίδια περίοδο η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 0,4% έναντι μείωσης 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. Επιπλέον τα επιχειρηματικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,1%, στο 1,8 δισ. δολάρια.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου στη Wall Street ήταν ο ενεργειακός κλάδος, με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να ενισχύονται 2% και 0,6% αντίστοιχα.

Παράλληλα, αξιόλογα κέρδη κατέγραψε και ο βιομηχανικός κλάδος, με τη μετοχή της Alcoa να ξεχωρίζει σημειώνοντας άνοδο 2,7%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 0,67 σεντς, με πτώση σχεδόν 3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1273 δολ. από 1,1317 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1260 έως 1,1331 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 2,27% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά εννέα μονάδες βάσης στο 0,75%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 1,3% στα 44,59 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4% στα 1.103 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v