Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street, με το βλέμμα στη Fed

Κέρδη στη Wall Street, με ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο. Στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση της Fed για τα επιτόκια. Άνοδος 5% για τη μετοχή της Hewlett Packard. Πτώση 3% για τη FedEx. «Άλμα» 5,7% για το πετρέλαιο, πάνω από τα 47 δολ. Υψηλότερα 1,5% ο χρυσός.

Άνοδος στη Wall Street, με το βλέμμα στη Fed

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση εν αναμονή της απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα καλά στοιχεία απασχόλησης και η σταθερή ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας θα επέτρεπαν στη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούν για τον χαμηλό πληθωρισμό. Επιπλέον προβληματίζονται έντονα για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα προκαλέσει η μεταβολή των επιτοκίων στις αναδυόμενες αγορές.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο κατά 0,1%, εξαιτίας της ραγδαίας πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,84% στις 16.739 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,87% στις 1.995 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,59% στις 4.889 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της σημερινής ανόδου στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήταν ο ενεργειακός κλάδος, με ώθηση από την τιμή του πετρελαίου που εκτοξεύτηκε 5,7% στα 47,15 δολάρια ανά βαρέλι, καθώς τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Ενδεικτικά οι μετοχές των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 2,5% και 2% αντίστοιχα.

Αντίστοιχα και ο τίτλος της Hewlett Packard Co κατέγραψε κέρδη 5%, καθώς η διοίκηση σχεδιάζει την περικοπή 30.000 θέσεων εργασίας.

Επιπλέον η μετοχή της Molson Coors Brewing εκτοξεύτηκε 14,2% μετά την ανακοίνωση από την Anheuser-Busch InBev ότι προτίθεται να καταθέσει πρόταση εξαγοράς για τη SABMiller PLC, η οποία είναι θυγατρική της Molson.

Στον αντίποδα, ο τίτλος της FedEx υποχώρησε 3%, καθώς η διοίκηση προχώρησε στην υποβάθμιση των προβλέψεων κερδοφορίας για το 2016.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,70 σεντς, με άνοδο 5,1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1299 δολ. από 1,1270 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1215 έως 1,1322 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά μία μονάδα βάσης στο 2,3% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,78%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,5% στα 1.119 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v