Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street μετά τη Fed

Στο κόκκινο οι δείκτες στη Wall Street, με την απόφαση της Fed να προκαλεί φόβους στους επενδυτές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Βουτιά 3% για το αργό πετρέλαιο. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων οδεύει το δολάριο. Άλμα 2% για το χρυσό. Ράλι για τα treasuries.

Bαριές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές στην αμερικανική αγορά, με τους φόβους για την παγκόσμια ανάπτυξη να επιστρέφουν μετά τη χθεσινή απόφαση της Fed να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων και να προκαλούν «sell off» και στις ευρωπαϊκές αγορές . 

Η Fed αποφάσισε την Πέμπτη να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια, εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενους κινδύνους από τις αδυναμίες που εμφανίζει η παγκόσμια οικονομία. Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Janet Yellen επανέλαβε ότι θέλει να δει περαιτέρω ενίσχυση της αγοράς απασχόλησης και αύξηση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2%. 

O Dow Jones υποχωρεί 1,4% ή 235 μονάδες στις 16.440 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,08% χαμηλότερα στις 4.841 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διολισθαίνει 1,12% στις 1.967 μονάδες.

«Οι αγορές αισθάνονται ότι η Fed δεν ανησυχεί μόνο για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια ανάπτυξη. Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι για ανησυχία σε αυτό το μέτωπο. Χωρίς αμφιβολία, τα πράγματα έχουν αλλάξει σε αυτό το μέτωπο. Η Fed θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση το 2016», δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο οδεύει σε χαμηλό τριών εβδομάδων. Ο δείκτης ICE Dollar Index υποχωρεί 0,3% στις 94,224 μονάδες, κοντά στο χαμηλότερο κλείσιμο από τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία της FactSet.

Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γεν κινείται στα ¥119,24 από 120,03 το βράδυ της Πέμπτης. Στο $1,143 κινείται η ισοτιμία έναντι του ευρώ.

Στα εμπορεύματα, απώλειες καταγράφει το αργό πετρέλαιο στον απόηχο της απόφασης της Fed να κρατήσει σταθερά τα επιτόκια. Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η τιμή του συμβολαίου του αργού κινείται 3% χαμηλότερα, στα 45,64 δολάρια το βαρέλι.

Κέρδη 2% καταγράφει ο χρυσός, σκαρφαλώνοντας στα 1.140 δολάρια ανά ουγκιά.

Ράλι πραγματοποιούν τα αμερικανικά ομόλογα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, υποχωρεί στο 2,16% από 2,30% πριν την ανακοίνωση της Fed το βράδυ της Πέμπτης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v