Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι αγοραστές στη Wall Street

Άνοδος στο αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Κέρδη για τον ενεργειακό και τραπεζικό κλάδο. Πιέσεις στις μετοχές βιοτεχνολογίας. «Άλμα» 4,5% για την τιμή του πετρελαίου. Σε τροχιά ανάκαμψης το δολάριο έναντι του ευρώ, κάτω από το $1,12.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street, σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις στον απόηχο της απόφασης της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Όπως είχε προβλέψει στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Everbank World Markets, Chris Gaffney, «τις επόμενες μέρες η χρηματιστηριακή αγορά θα παρουσιάσει έντονη μεταβλητότητα, λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια".

Σημειώνεται ότι τουλάχιστον δύο Κεντρικοί Τραπεζίτες εμφανίστηκαν το Σαββατοκύριακο υπέρ της αύξησης των επιτοκίων νωρίτερα από τον Δεκέμβριο, ημερομηνία που «βλέπουν» οι περισσότεροι αναλυτές.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών ανακοινώσεων, αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος από τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Αύγουστο υποχώρησαν 4,8%. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Ωστόσο την άνοδο στη Wall Street στήριξε το «άλμα» που κατέγραψε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 4,5%, στα 46,68 δολάρια ανά βαρέλι.

O Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 16.510 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,46% στις 1.967 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,04% στις 4.829 μονάδες.

Πρωταγωνιστές της ανόδου ήταν ο ενεργειακός και τραπεζικός κλάδος. Ενδεικτικά η μετοχή της Chevron ενισχύθηκε 0,4%, της Exxon Mobil 1%, της Citigroup 0,8% και της Bank of America 0,9%.

Στον αντίποδα, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές της βιοτεχνολογίας μετά από δήλωση της Χίλαρι Κλίντον για υπερτιμολόγηση των προϊόντων του εν λόγου κλάδου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,7 σεντς, με πτώση 3,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του ευρώ. Ειδικότερα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 1% στο 1,1196, από 1,1303 την Παρασκευή.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο κατά επτά μονάδες βάσης στο 2,2% και αντίστοιχα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης, στο 0,69%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,4%, στα 1.132 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v