Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριαρχούν οι πωλητές στην Wall Street

Διορθωτικές είναι οι κινήσεις των μετοχών στην Wall Street, μετά τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας. Βουτιά Nasdaq 2% λόγω βιοτεχνολογίας. Στο επίκεντρο οικονομικά στατιστικά για Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ. Χάνει $25 ο χρυσός, στα $100 το πετρέλαιο.

Ανοδικά άνοιξαν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, επιχειρώντας να κρατήσουν την θετική τάση της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο το μικρό περιεχόμενο των στατιστικών ανακοινώσεων προκάλεσε αρνητικά πρόσημα στην συνέχεια.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι οικονομικές ανακοινώσεις, και ειδικά οι δείκτες ΡΜΙ για την αμερικανική αλλά και άλλες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. Στη Wall Street, το ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και οι ομιλιες αξιωματούχων της Federal Reserve.

Ο δείκτης Dow Jones, που ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα με άνοδο 1,5% και άνοιξε σήμερα με άνοδο 0,5%, αυτή την ώρα υποχωρεί 0,5% στις 16.222 μονάδες, ο S&P υποχωρεί 0,83% στις 1.851 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 1,9% χαμηλότερα στις 4.196 μονάδες.

Οι δείκτες ΡΜΙ

Οι σημαντικές στατιστικές ειδήσεις της ημέρας ξεκίνησαν από την Κίνα, όπου ανακοινώθηκε επιβράδυνση του δείκτη μεταποίησης ΡΜΙ, γεγονός που ωθεί τους αναλυτές στη σκέψη ότι το Πεκίνο θα κάνει κινήσεις τόνωσης του κλάδου.

Τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια έκλεισαν σε ανώτερα επίπεδα.

Στην ευρωζώνη, ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας κατέβασε ταχύτητα το Μάρτιο καθώς ο δείκτης δραστηριοτήτων ΡΜΙ υποχώρησε οριακά χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών στο 53,2 από 53,3 τον προηγούμενο μήνα.

Οι ευρωαγορές κινήθηκαν διορθωτικά μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας.

Ο ρωσικός δείκτης Micex έκλεισε με πτώση 0,66% καθώς παραμένει η νευρικότητα εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Στη συνέχεια ανακοινώθηκε και ο δείκτης Markit PMI για την αμερικανική οικονομία που υποχώρησε στο 55,5 τον Μάρτιο σύμφωνα με την αρχική μέτρηση. Παρά τη μικρή υποχώρηση, ο δείκτης παρέμεινε σε εδάφη που δείχνουν ανάπτυξη.

Επίσης νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της Fed του Σικάγου, που έδειξαν ότι ο δεικτης οικονομικής δραστηριότητας επέστρεψε σε θετικό έδαφος τον Φεβρουάριο στο 0,14 από -0,45 τον Ιανουάριο.

Το βιοτεχνολογικό "βαρίδι" 

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Apple ενισχύεται 1% μετά τη φήμη για συνεργασία με την Comcast (+1,3%).

Η μετοχή της First Solar παραμένει στο επίκεντρο μετά το ράλι 36% την περασμένη εβδομάδα, κατά την οποία είχε την καλύτερη εικόνα στην S&P 500.

Εντονες είναι οι πιέσεις στον βιοτεχνολογικό κλάδο, γεγονός που παρασύρει πιο βαθιά στα κόκκινα τον δείκτη Nasdaq. Ο τεχνολογικός δείκτης, με απώλειες σχεδόν 2% εμφανίζει την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων επτά εβδομάδων.

Η βουτιές στις βιοτεχνολογικές μετοχές ξεκίνησαν από την Παρασκευή, μετά από έκθεση επιτροπής του κογκρέσου, που εκφράζει ερωτηματικά για το κόστος των φαρμάκων. Ο βιοτεχνολογικός επιμέρους δείκτης του Nasdaq βουλιάζει 5,5% μετά το -4% της Παρασκευής, με την χειρότερη εμφάνιση δύο ετών.

Εντονες είναι οι πιέσεις στις μετοχές των Epizyme, Agios Pharmaceuticals, Zogenix και Novavax αλλά και των μεγαλύτερων Gilead, Mylan και Grifols.

Διεθνείς αγορές

Στις υπόλοιπες αγορές, μικτές τάσεις επικρατούν στις αγορές των μετάλλων, αλλά ο χρυσός κινείται αρκετά χαμηλότερα, με πτώση 25 δολ. στα 1.312 δολάρια ανά ουγκιά. 

Κοντά στα 100 δολ. κινείται το συμβόλαιο του πετρελαίου, με άνοδο 0,7%.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v