Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To σήμα της FED για επιτόκια πίεσε τη Wall

Διευρύνθηκαν οι απώλειες στη Wall μετά το tapering και την αλλαγή στο guidance των επιτοκίων από τη Fed. Στα μέσα 2015 βλέπει αύξηση επιτοκίων η Yellen, νωρίτερα από προηγούμενη πρόβλεψη. Άλμα 10 μ.β. για αμερικανικό 10ετές. Ενισχύθηκε το δολάριο. Πτώση 2,2% για χρυσό.

Στους ρυθμούς των προσδοκιών και αργότερα των αποφάσεων της Fed και της ομιλίας της Janet Yellen κινήθηκε η Wall Street.

Ειδικότερα έως και λίγο πριν την ολοκλήρωση της διήμερης συνάντησης της Fed, οι δείκτες της Wall διαπραγματευόντουσαν ήπια πτωτικά. Μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Fed οι πιέσεις εντάθηκαν αμερικανικό χρηματιστήριο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει το μηνιαία ρυθμό μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα $10 δισ.

Επιπλέον η Fed ανακοίνωσε ότι αλλάζει το όριο του 6,5% για την ανεργία ως σημείο εκκίνησης για την αύξηση των επιτοκίων.

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen άφησε να εννοηθεί πως η πρώτη αύξηση επιτοκίων θα γίνει κάποια στιγμή στα μέσα του 2015.

Παράλληλα η κ. Yellen, υποστήριξε στην πρώτη της συνέντευξη ως επικεφαλής της Fed, ότι παραμένει ο στόχος πληθωρισμού στο 2% ενώ σημείωσε ότι η αλλαγή στο guidance δε σημαίνει αλλαγή πολιτικής.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,70% στις 16.222,17 μονάδες, ο S&P έκλεισε με πτώση 0,61% στις 1.860,77 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,59% στις 4.307,60 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της KB Home εκτινάχθηκε 5,9% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Oracle υποχώρησε 0,7% καθώς οι πωλήσεις και τα κέρδη τρίτου τριμήνου απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Επιπλέον χαμηλότερα κινήθηκε και η μετοχή της FedEx Corp. καθώς τα αποτελέσματα τριμήνου ήταν κατώτερα των αναμενόμενων λόγω της παρατεταμένης κακοκαιρίας στις ΗΠΑ.

Σε διεθνές επίπεδο, οι εξελίξεις στην Ουκρανία παραμένουν στο προσκήνιο με τους επενδυτές ωστόσο να εμφανίζονται λιγότερο ανήσυχοι μετά τις διαβεβαιώσεις Πούτιν ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να προσαρτήσει άλλα εδάφη πέρα της Κριμαίας.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,63 δολ. με άνοδο 3% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 0,5% στα 25,02 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε 0,7% σε σχέση με το δολάριο, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3825. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά σε σχέση με το γεν, στα 101,57.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,77% μετά την ανακοίνωση της Fed για αλλαγή στο guidance των επιτοκίων.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,6% στα 100,27 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 2,2% στα 1.330 δολ./oz..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v