Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομαδιαία κέρδη 1,5% για τον Dow Jones

Απώλειες στη Wall Street. Πιέσεις στις τράπεζες παρά τα καλά αποτελέσματα των stress tests. Παραμένει στο επίκεντρο η Fed. Εβδομαδιαία άνοδος 1,4% για S&P και 0,7% για Nasdaq. Εβδομαδιαία "βουτιά" 3% για χρυσό. Πιέσεις στο δολάριο.

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall αμέσως μόλις ο δείκτης S&P έπιασε νέο ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στις 1884 μονάδες.

Εξαιτίας της απουσίας σημαντικών μακροοικονομικών ανακοινώσεων, το επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος στράφηκε από την έναρξη της συνεδρίασης στις ομιλίες των στελεχών της Fed.

Υπενθυμίζεται ότι η χρηματιστηριακή αγορά είχε αντιδράσει πτωτικά την Τετάρτη όταν γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Fed να μεταβάλει το guidance των επιτοκίων.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Μινεάπολης Narayana Kocherlakota, τάχθηκε δημόσια κατά της αλλαγής στο guidance των επιτοκίων, υποστηρίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο το στόχο επίτευξης πληθωρισμού στο 2%.

Στη Wall, ο Dow Jones υποχώρησε 0,19% στις 16.300,26 μονάδες, ο S&P έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 1.866,40 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,98% στις 4.276,79 μονάδες.

Στον τραπεζικό κλάδο η πλειοψηφία των μετοχών κινήθηκε πτωτικά κατόπιν της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των stress test που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Fed. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μόνο μία από τις 30 μεγαλύτερες τράπεζες στις ΗΠΑ, η Zion απέτυχε να περάσει το τεστ στη περίπτωση του δυσμενούς σεναρίου. H εν λόγω μετοχή υποχώρησε σήμερα 5,4%.

Σημειώνεται ότι έξι τράπεζες, οι American Express, Bank of New York Mellon, Discover Financial Services, Northern Trust, RBS Financial Gtroup και State Street κατάφεραν να διατηρήσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 10%.

Σε διεθνές επίπεδο παραμένει στο προσκήνιο η ουκρανική κρίση με την κυβέρνηση Ομπάμα να ανακοινώνει νέες κυρώσεις στη Ρωσία. Επιπλέον σήμερα Fitch και S&P υποβάθμισαν τη ρωσική οικονομία.

Στη Μόσχα ο δείκτης Micex διολίσθησε 1% στις 1.307 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,45 δολ. με πτώση 5% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 1,9% στα 24,19 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3802. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε πτωτικά και σε σχέση με το γεν, στα 102,25.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης στο 2,75%. Η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,66%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,5% στα 99,37 δολάρια ανά βαρέλι σημειώνοντας ωστόσο εβδομαδιαίες απώλειες 0,6% και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στα 1.336 δολ./oz., καταγράφοντας εβδομαδιαία πτώση 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v