Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία έδωσε ώθηση στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street μετά τα καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Παραμένει ο προβληματισμός για το guidance των επιτοκίων από τη Fed. Πέρασαν τα stress tests 29 στις 30 αμερικανικές τράπεζες. Στο προσκήνιο η ουκρανική κρίση. Άνοδος 2,7% για Microsoft. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Ανέκαμψε σήμερα η Wall Street μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν την Τετάρτη στους χρηματιστηριακούς δείκτες εξαιτίας της απόφασης της Fed να αλλάξει το guidance για την αύξηση των επιτοκίων.

Ιδιαίτερα, την Τετάρτη θορύβησε τους επενδυτές το ενδεχόμενο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί στα μέσα του επόμενου έτους.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,67% στις 16.331,05 μονάδες, ο S&P έκλεισε με κέρδη 0,60% στις 1.872,01 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,27% στις 4.319,29 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 5.000 την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς στα ταμεία εμφανίστηκαν 320.000 νέοι άνεργοι. Οι αναλυτές ανέμεναν συνολικά 325.000 αιτήσεις.

Την ίδια στιγμή, όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική κεντρική τράπεζα, μια τράπεζα εκ των 30 που ελέγχθηκαν, η Zions Bancorporation, έμεινε "μετεξεταστέα" στα stress tests. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα σημείωσε ότι η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών είναι σε καλύτερη κατάσταση από ότι μια πενταετία πριν. 

Επιπλέον ο δείκτης μεταποίησης Philadelphia Fed ανέκαμψε το Μάρτιο στις 9 μονάδες από -6,3 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης αποτυπώνει τα επίπεδα βιομηχανικής δραστηριότητας.

Στον αντίποδα οι μεταπωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν 0,4% το Φεβρουάριο στις 4,6 εκατ. (στο 12μηνο). Πρόκειται για το χαμηλότερο νούμερο από τον Ιούλιο του 2012.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η μετοχή της Microsoft ενισχύθηκε 2,7% μετά από έκθεση της Morgan Stanley που υποστήριζε ότι η συνεργασία της με την Apple θα της αποφέρει έσοδα έως 1,2 δις. δολάρια το χρόνο.

Αντίθετα η μετοχή της Guess Inc. υποχώρησε 3,4% καθώς τα αποτελέσματα 2013 ήταν κατώτερα των αναμενόμενων.

Επιπλέον σε διεθνές επίπεδο, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα η Ουκρανία αποσύρει τους στρατιώτες της από την Κριμαία και ενισχύει τη φύλαξη στα σύνορά της με τη Ρωσία. Επιπλέον ο Obama δήλωσε πως θα υπάρξουν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 5,74 δολ. με άνοδο 2% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC υποχώρησε 1,7% στα 24,60 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,4% σε σχέση με το ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3774. Επιπλέον το δολάριο κινήθηκε ανοδικά και σε σχέση με το γεν, στα 102,41.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,78%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 99,38 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 1.329 δολ./oz..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v